Povlačenje poreza ili će biti protesta

Ukoliko Vlada ne povuče porez, onda mora doći do štrajka, nekog upozorenja, a onda vjerovatno i generalnog štrajka, kazao je Popović
63 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 11:12h

Unija slobodnih sindikata odustaće od protesta u ponedjeljak jedino ako ih premijer Milo Đukanović danas na sastanku obavijesti da Vlada odustaje od povećanja poreza na lična primanja.

“Naš cilj je da se ne usvoje predložene izmjene koje bi zaposlenima smanjile plate za 4,5 odsto i od toga nećemo odustati. Taj stav smo već saopštili i zbog toga je i zakazan protest”, kazao je “Vijestima” zamjenik generalnog sekretara USS i predsjednik sindikata prosvjete Zvonko Pavićević.

Da Vlada mora povući “krizni porez” iz skupštinske procedure i na taj način zaustaviti proces nezadovoljstva koji je on izazvao, smatra i predsjednik Skupštine SSCG Danilo Popović. On je nakon sjednice Glavnog odbora SSCG rekao da se nada da će predlog zakona biti povučen uz dodatni pritisak sindikalnih predstavnika koji će prenijeti Đukanoviću njihove razloge i argumente.

“Ukoliko ne bude tako, onda mora doći do štrajka, nekog upozorenja, a onda vjerovatno i generalnog štrajka što je najgora moguća solucija jer je privreda ionako krhka. Loše se posluje, a sa generalnim štrajkom privreda će potpuno stati” rekao je Popović.

Sindikalni lideri ne znaju šta će im premijer ponuditi i koji je to mogući kompromis

Sindikalni lideri ne znaju šta će im premijer ponuditi i koji je to mogući kompromis. Ministar finansija Radoje Žugić juče na Odboru za ekonomiju nije precizirao koje bi to moglo biti kompromisno rješenje, već je objasnio da se moraju detaljno analizirati predlozi.

“Imamo dovoljno vremena da to uradimo, a planiramo sastanak sa predstavnicima sindikata. Moramo imati senzitivan odnos prema socijalno najranjivijim kategorijama”, kazao je Žugić na sjednici odbora.

Ove izmjene zakon nijesu prošle ni Ustavni odbor, jer one nijesu razmatrane sa Vladinim socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima.

Iz SSCG će predložiti i da se izjašnjavanje o predlogu odloži na 15 dana kako bi se u tom periodu razmatrali druge mjere kojima bi se punio budžet.

“Tražimo da se predložene dopune povuku iz procedure i da se u narednih 15 dana organizuje javna rasprava o načinu rješavanja ovog problema”, reako je generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić koji smatra da u Crnoj Gori postoji opasnost od “grčkog sindroma” ako ne uspiju da se dogovore.

“Ne isključujemo mogućnost da budemo dio protesta u ponedjeljak, ali u cilju pospješivanja demokratskog dijaloga”, kazao je on.

Sastanak koji je inicirao SSCG će, kako je saopšteno iz Vlade, biti iza zatvorenih vrata. Protest Unije slobodnih sindikata je zakazan za 11 časova i biće održan na platou ispred Skupštine, kada bi prebalo da počne i rasprava o povećanju poreza, a poslanicima će biti uručen pismeni apel da ne usvoje izmjene koje će ugroziti egzistenciju ogromnog dijela građana. Planirano je da se budžet puni sa dodatnih tri odsto na sve zarade koje su u neto iznosu veće od 267 eura.

Poslanici Pozitivne Crne Gore će dok bude trajala skupštinska rasprava o uvođenju “kriznog poreza”, kako je najavio poslanik Dritan Abazović, biti na protestu ispred parlamenta i zajedno sa USS i građanima se boriti za državu socijalne pravde. Podršku protestima i akciji Unije slobodnih sindikata da se ne usvoji izmjena zakona o povećanju poreza ranije su dali Demokratski front i Socijalistička narodna partija.

Galerija

Bonus video: