Posebna jedinica tužila državu zbog neisplaćenih zarada

Pripadnici PJP traže da im se isplate zarade za prekovremeni i noćni rad, zarade za rad državnim i vjerskim praznicima... s kamatama, počev od 2005.
158 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 00:28h

Pripadnici Posebne jedinice policije, njih oko 80, tužili su državu Crnu Goru zbog neisplaćenih zarada za prekovremeni i rad u neradnim danima, kao i zbog neisplaćenih dnevnica za razne obuke, doškolovavanja i vanredna angažovanja.

Pripadnici elitne policijske jedinice, tužbom traže da im se isplate zarade za prekovremeni i noćni rad, zarade za rad državnim i vjerskim praznicima, izlasci na teren, angažovanja u drugim crnogorskim gradovima van mjesta boravišta ili drugim državama..., sa kamatama, počev od 2005.

Spor će voditi sudija podgoričkog Osnovnog suda Milica Vlahović, a počeće početkom marta.

Njihov punomoćnik, advokat Vladimir Bojić, u tužbi navodi da tužiocima nijesu isplaćivane zakonom predviđene zarade.

“Isti zahtijevaju da im se isplati razlika između isplaćenih zarada i zarada koje bi ostvarili da im je tužena obračunala i pripadujuću uvećanu zaradu za rad duži od punog radnog vremena i rad u dane državnih i vjerskih praznika koji su zakonom utvrđeni kao neradni dani, počev od prvog januara 2005. do dana izrade nalaza i mišljenja vještaka na osnovu kojeg će tužioci precizirati svoj tužbeni zahtjev”, piše u tužbi.

Dodaje se da tužiocima, između ostalog, pripada i posebna mjesečna naknada, kao i takozvani operativni dodatak, koji im nije isplaćivan više od 10 godina.

Mnogima od njih pripada i jubilarna nagrada, s obzirom na dužinu radnog staža.

“Nadalje, niko od tužilaca od kojih mnogi žive van mjesta obavljanja rada, nije dobijao naknadu za troškove prevoza. Osim toga, tuženi od njih zahtijevaju pripravnost u trajanju od 24 časa, zbog čega uopšte ne mogu raspolagati svojim veoma malim slobodnim vremenom, za šta im se takođe ne plaća nikakva naknada”, navodi se, između ostalog, u tužbi.

Tužioci će, nakon obavljenog vještačenja vještaka finansijske struke, precizirati visinu tužbenog zahtjeva.

Bojić je “ Vijestima” rekao da su utvrdili da u podacima koje je policija dostavila sudu nedostaje jedan dio dokumentacije za 2008.

“Smatram da je interes tuženog da dostavi svu dokumentaciju, kako se troškovi sudskog postupka, ali i kamate ne bi uvećavale”, istakao je Bojić.

On je dodao da mu odgovor na tužbu još nije dostavljen.

Posebna jedinica policije (PJP) obavlja najteže i najsloženije poslove kao što su, između ostalog, borba protiv svih oblika terorizma i organizovanog kriminala, uspostavljanje narušenog javnog reda i mira u većem obimu, obezbjeđenje javnih skupova i manifestacija sa najvećim stepenom bezbjednosnog rizika, obezbjeđenje štićenih ličnosti i objekata od posebnog značaja za državu.

Zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika, predviđeno je da im se zarada uvećava po 40 odsto za prekovremeni rad i rad noću i 50 odsto za rad državnim i vjerskim praznicima.

Galerija

Bonus video: