Žabljak: Arčenje državne zemlje, ne postoji u katastru

U Žabljačkom parlamentu i vlast i opozicija razočarani popisom i procjenom pokretne i nepokretne opštinske imovine
140 pregleda 3 komentar(a)
Sjednica SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Sjednica SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 24.01.2013. 17:41h

Izvještaj o popisu i procjeni pokretnih i nepokretnih stvari na ime Žabljaka, prema kojem durmitorska opština raspolaže sa samo 56 miliona vrijednosti, ujedinio je odbornike vlasti i opozicije u loklanom parlamentu. Naime, na osnovu informacija iz katastra opštinska komsija je napravila Izvještaj koji je iziriitirao odbornike.

Oni nijesu imali primjedbe na rad komisije koja je izradila i prezentirala Izvješta, ali su krikitovali okolnost da je rađen na osnovu pokazatelja dostavljenih iz katastra.

I odbornici vladajuće koalicije i opozicije jednoglasno su odlučili da se formira komisije koja će se baviti preispitivanjem prevođenja prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, ali i pitanjima urbanističkih, odnosno katastarskih parcela lica koja su tužila Opštinu Žabljak i sudskim odlukama značajno olakšala opštinsku kasu.

I on i svi drugi odbornici vlasti i opozicije kritikovali su katastar i izrazili sumnju u ono što je iz te institucije dostavljeno

Podatak da Opština raspolaže sa nešto manje od 55.000 hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta i zelenih površina za sve učesnike u raspravi je samo dio onog što ovoj Opštini pripada. Sa oko 76.000 eura vrijednosti pokretne imovine i oko 1,2 miliona vrijednosti objekata, ukupna imovina je značajno vrijednija od prezentiranih skoro 56 miliona eura.

Opozicioni lider Dobrica Šljivančanin iz SNP-a saopštio je da 19 nedostajućih posjedovnih listova kriju ogromnu površinu zemljišta.

“Podaci koje ja imam govore da je vrijednost opštinske imovine 87 miliona eura i da nije prikazana ni polovina od nje. Od 28 nedostajućih ovih 19 nije obuhvaćeno postupkom pretvaranja kategorije korišćenja u kategoriju svojine”, kazao je Šljivančanin.

I on i svi drugi odbornici vlasti i opozicije kritikovali su katastar i izrazili sumnju u ono što je iz te institucije dostavljeno. Naročito kada je u pitanju primjena Zakona o imovini iz 2009. godine i mogućnosti i postupanja nadležnih u promjeni institucije korišćenja u instituciju svojine.

Mnogi su takve postupke nazvali misterioznim. Pravdu neki vide i zakonom o nacionalizaciji.

Prodaju gradskog trga, koji je bio opštinsko vlasništvo, u paketu sa hotelom “Žabljak” firmi HM “Durmitor” odbornik SNP -a Milanko Ćetković smatra otimačinom. On je kazao i da je ironično da se jedan kvadrat zemlje procjenjuje na vrijednost “kutije cigareta”.

Kako se čulo i stečajni upravnici u Ski centru “Durmitor” u paketu sa prodajom objekata iz kategorije privremenih, prodaju i opštinsko zemljište na kojem je taj objekat i bio. Bezbroj je drugih objekata koji su po njihovom mišljenju opštinski, ali u katastru tako nijesu tretirani. Među njima prostorije Centra za kulturu, hotel “Gorske oči”, Crveni krst, zgrade tržnog centra...

U sjenci ove tačke ostale su usvojeni program rada i finansijski plan lokalne Turističke organizacije, kao i informacija o pripremi već aktuelne zimske turističke sezone.

Zarubica: Posla i za policiju i za tužioca

Razočan je i šef ovdašnjeg DPS-a Milorad Zarubica koji smatra da se kriju podaci, a prezentiraju samo oni koje plasira katastar.

“Neko je kriv, ovo se mora ispitati. Ko je bio dužan da zaštiti imovinu i 1999. i 2009. godine. Ovdje ima posla i za policiju i tužioca” kazao je rezignirano Zarubica.

On se ponovo osvrnuo na 70.000 eura koliko je bila teška sudska odluka kojom je za taj iznos nedavno olakšala opštinski budžet.

“Kad plaćamo cijene su enormne, kad prodajemo mizerne. Zašto se ne saopšti koliki je taj plac koji je od tog lica izuzet radi gradnje depadansa hotela “Jezera” još 1984. godine. Krije se i cijena kvadrata. Ja sumnjam da se iza ovog nešto debelo valja. Imaju i svjedoci i dokumenti da je po tom osnovu tome čovjeku napravljena kuća u Žabjaku. A čuo sam da se priprema još jedan sličan spor“ kazao je Zarubica.

Bonus video: