Podgorica: Preispitaće se kratko trajanje zelenog svjetla na semaforima

"To podrazumijeva izradu projekta regulacije kojim će se definisati novi signalni planovi"
69 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 15:48h

Podgorički sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj inicirao je izradu projekta reprogramiranja rada svjetlosnih signala na pojedinim raskrsnicama zbog primjedbi na kratko trajanje zelenog svjetla za pješake na semaforima.

Sekretarijatu se, kako je saopšteno, više puta obraćale nevladine organizacije i novinari pitanjima u vezi sa kratkim trajanjem zelenog svjetla za pješake na raskrsnicama na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kod Elektroprivrede i Telekoma.

Navodi se da su signalni planovi rada semafora, odnosno dužina trajanja ciklusa, i dužina pojedinih faza, projektuju na osnovu brojanja i analize protoka svih učesnika u saobraćaju u zoni raskrsnice, na glavnom i sporednom pravcu, u zavisnosti da li se radi o pojedinačnoj ili o raskrsnici koja je umrežena.

Sekretarijat je, zbog primjedbi, inicirao izradu projekta reprogramiranja rada svetlosnih signala na potezu od raskrsnice Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Bulevara Džordža Vašingtona, do raskrsnice ulica Josipa Broza i Pera Ćetkovića

“Svaka promjena parametara koji su uticali na utvrđivanje signalnih planova, može biti razlog za njihovu izmjenu, odnosno za promjenu dužine trajanja pojedinih faza.

To podrazumijeva izradu projekta regulacije kojim će se definisati novi signalni planovi”, kaže se u saopštenju.

Sekretarijat je, zbog primjedbi, inicirao izradu projekta reprogramiranja rada svetlosnih signala na potezu od raskrsnice Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Bulevara Džordža Vašingtona, do raskrsnice ulica Josipa Broza i Pera Ćetkovića, koje funkcionišu u sistemu koordinacije, s ciljem da se, na nekim od njih, poveća trajanje zelenog svijetla za pješake.

“Nakon završetka projekta, pristupiće se izmjenama na upravljačkim uređajima, odnosno, projekat će se realizovati na terenu”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: