Marinović i Predrag Mitrović napuštaju funkcije

Vlada na današnjoj sjednici za vršioca dužnosti direktora Poreske uprave treba da imenuje profesora Ekonomskog fakulteta Milana Lakićevića
611 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 08:58h

Direktori Poreske uprave (PU) Dejan Marinović i Uprave za sprečavanje pranja novca Predrag Mitrović otići će sa čelnih pozicija tih vladinih institucija, saznaju “Vijesti” iz više izvora. Direktor Uprave carina Vladan Joković, treće važne institucije, koje se shodno novoj državnoj organizaciji nalaze pod ingerencijom ministarstva finansija, ostaće na toj poziciji.

Prema informacijama „Vijesti“ Vlada na današnjoj sjednici za vršioca dužnosti direktora PU treba da imenuje profesora Ekonomskog fakulteta Milana Lakićevića, a za vršioca dužnosti Uprave za sprečavanje pranja novca Veska Lekića koji je pomoćnik direktora u toj instituciji. Prije dva dana Vlada je zvanično raspisala konkurs za direktore PU i Uprave za sprečavanje pranja novca, a do njihovog izbora radiće vršioci dužnosti.

Direktori te dvije institucije biraju se na period od pet godina. PU, kojom je Marinović rukovodio od početka 2011. godine, jedna je od rijetkih institucija koja je dobila pozitivne ocjene u izvještajima Državne revizorske institucije (DRI).

Vrhovna revizija drugu godinu zaredom poziva Vladu da uradi nešto kada je u pitanju unapređenja svih kapaciteta PU od čijeg rada dosta zavisi punjenje državnog budžeta.“Aktivnosti PU su direktno uticale da na manji obim ukupnog prometa, poreska naplata bude povećana, uprkos i dalje neadekvatnom informacionom sistemu i nedostatku kvalitetnih kadrova”, ocjena je DRI u završnom računu budžeta za 2011. godinu, a pozitivne ocjene o radu konstatovane su i u izvještaju EK. Na unapređenju PU insistirao je kroz posebne zaključke jednoglasno odbor za ekonomiju, budžet i finansije.

Mitrović poziciju direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma pokriva od njenog osnivanja 2004. godine. Zamjereno mu je da nije postigao rezultate u toj oblasti, jer nema pravosnažnih presuda za pranje novca.

To je konstatovala i EK u svojim izvještajima. Mitrović se često branio time da mu finansijske institucije ne prijavljuju sumnjive transakcije iako po zakonu Uprava sama može da traži te podatke.

Smjena i pomoćnika u Ministarstvu

U sklopu reorganizacije ministarstva finansija doći će do promjena na mjestima pomoćnika u tom resoru.

Umjesto Biljane Šćekić koja je pokrivala funkciju pomoćnika ministra za poreski i carinski sistem Vlada bi trebala da imenuje za vršioca dužnosti Marinu Perović koja će na tu funkciju doći iz Centralne banke gdje je bila direktor Direkcije za pravne poslove.

Na mjesto vršioca dužnosti pomoćnika za budžet umjesto Nemanje Pavličića biće imenovan Nikola Vukićević iz Državne revizorske institucije, koji je ranije radio u ministarstvu finansija kao pomoćnik.

Galerija

Bonus video: