UCG: Bivši studenti da doprinesu kvalitetu obrazovanja

Univerzitet će preko programa biti u mogućnosti da prati razvoj karijere i radni status svojih studenata nakon diplomiranja
1 komentar(a)
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.01.2013. 13:50h

Univerzitet Crne Gore počeo je sa prikupljanjem podataka o svojim bivšim studentima, kako bi se kroz jedinstvenu bazu diplomaca sprovodila istraživanja, čiji će se rezultati koristiti za poboljšanje kvaliteta i unapređenje strateškog odlučivanja.

U prvoj fazi projekta univerzitet će prikupljati podatke o studentima koji su diplomirali 2007. i 2012. godine, a formular je dostupan na sajtu www.ucg.ac.me.

Kako je saopšteno sa državnog univerziteta, nakon prikupljanja kontakata bivši studenti moći će da popune upitnik, kojim će se ispitati njihovo mišljenje o završenom studijskom programu, znanju koje su stekli, uslovima studiranja, pripremljenosti za tržište rada, svom prvom zaposlenju, profesionalnoj karijeri, trenutnom radnom statusu.

“Takođe, bivši studenti biće u prilici i da Univerzitetu daju komentare i preporuke za unapređenje kvaliteta obrazovanja koje nudi. Na taj način, Univerzitet će biti u mogućnosti da prati razvoj karijere i radni status svojih studenata nakon diplomiranja, ali i da preispita uslove studiranja i prelazak iz visokog obrazovanja na tržište rada”, navodi se u saopštenju.

“Istraživanja koja će sprovoditi univerziteti predstavljaju novinu u regionu, a upitnici su formulisani u skladu sa praksom evropskih zemalja"

Aktivnosti UCG dio su Tempus projekta CONGRAD, koji je nastao iz potrebe univerziteta u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini da na savremen način komuniciraju sa svojim diplomiranim studentima, koji im mogu pomoći u donošenju strateških odluka na osnovu svog iskustva.

“Istraživanja koja će sprovoditi univerziteti predstavljaju novinu u regionu, a upitnici su formulisani u skladu sa praksom evropskih zemalja, koje njeguju tradiciju ispitivanja stavova svojih bivših studenata. Planirano je i da se formiraju alumni klubovi, udruženja bivših studenata koja služe njihovom međusobnom povezivanju, ali i učestvovanju u razvojnim porgramima univerziteta i njegovom povezivanju sa privredom”, kazali su sa UCG.

Projekat CONGRAD realizovaće se naredne tri godine, a njime će koordinirati Bielefeld Univerzitet iz Njemačke.

Bonus video: