Crnogorski srednjoškolci spremni za Svjetsko takmičenje u debati

Oponenti imaju pravo na unakrsno ispitivanje, a pobjeđuje tim koji je imao bolji “slučaj”
248 pregleda 3 komentar(a)
oratori, Foto: Centar Logos
oratori, Foto: Centar Logos
Ažurirano: 22.01.2013. 10:29h

Srednjoškolci Anđela Mićanović iz podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“, Mladen Maslovar iz kotorske Gimnazije, Sandra Krstajić, Katarina Jović, Ksenija Vujović iz Srednje mješovite škole “Danilo Kiš“ iz Budve predstavljaće Crnu Goru na svjetskom srednjoškolskom takmičenju u debati.

Takmičenje će biti organizovano u Antaliji, u Turskoj, od 27. januara do 6. februara, a sa učenicima će krajem nedjelje otputovati pomoćni trener iz PR centra Logos Miloš Popović i selektor reprezentacije, profesor Krsto Vuković.

Vuković je juče “Vijestima” rekao da Svjetska debatna organizacija WSDC svake godine okuplja pedesetak država na svjetskom srednjoškolskom takmičenju u debati, u World Schools formatu.

“World Schools format debate podrazumijeva debatu između dva tima od po tri debatera gdje svaki učesnik u naizmjeničnom redosljedu ima po osam minuta konstruktivnog govora, a na kraju debate oba tima još po četiri minuta završnog govora”, kazao je Vuković.

Svjetska debatna organizacija WSDC svake godine okuplja pedesetak država na svjetskom srednjoškolskom takmičenju u debati, u World Schools formatu

On je objasnio da oponenti imaju pravo na unakrsno ispitivanje, a pobjeđuje tim koji je imao bolji “slučaj”, odnosno tim koji je od troje sudija dobio više poena za sadržaj, stil i strategiju.

“Nalazimo se u najtežoj grupi sa višestrukim svjetskim prvacima - timom Australije i još sedam reprezentacija – Hong Kongom, Južnom Afrikom, Kuvajtom, Estonijom, Litvanijom, Danskom i Nigerijom. Protiv Australije branimo tezu da je bankrot države legitimna ekonomska strategija, protiv Estonije zastupamo stav da ljekarima ne treba dati pravo da odlučuju o zdravlju djece već njihovim roditeljima, protiv Kuvajta imamo zadatak da dokažemo da ne treba zaustavljati eksploataciju resursa Arktika”, rekao je on.

Vuković je dodao da sa ostalima rade “imprompt” debatu, koja podrazumijeva rad na tezama koje se objavljuju sat vremena pred samu debatu. To podrazumijeva da su učenici osposobljeni da brzo misle, vladaju ključnim pojmovima brojnih aktuelnih svjetskih tema iz domena politike, ekonomije, međunarodnog prava, ali i da razumiju brojne etičke dileme koje vjekovima prate čovjekovo bitisanje.

Cjelokupne pripreme, kotizacija i put koštaju oko 8000 eura. Avio karte je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i sporta, a ostali troškovi će biti pokriveni uz pomoć Opštine Budva, kotorske i podgoričke Gimnazije i nekoliko prijatelja Debatnog programa Crne Gore.

Uspjeh crnogorskog obrazovnog sistema

Uz Sloveniju, sa prostora bivše Jugoslavije na takmičenju učestvuje samo Bosna i Hercegovina, a crnogorska zastava će se na tom takmičenju zavijoriti četvrti put. Prvi put srednjoškolci iz Crne Gore učestvovali su 2006. godine.

“Samo učešće predstavlja izuzetan uspjeh za crnogorsku debatnu organizaciju, a nesumnjivo i za nacionalni obrazovni sistem, jedini na Balkanu u kojem je debata direktno uključena u nastavni proces. Neprocjenjivo je iskustvo ukrstiti argumente i debatne vještine sa reprezentacijama koje dolaze sa engleskog govornog područja ili iz država u kojima se učenici školuju uglavnom na engleskom jeziku”, kazao je Vuković. Na ceremoniji otvaranja đaci će nositi nacionalne nošnje, a biće napravljen i punkt na kojem će multimedijalno prezentovati svoju zemlju.

Bonus video: