Zgradu za Rome ipak neće graditi u Resniku

Opština Bijelo Polje odustala od planirane lokacije nakon nalaza državne inspekcije za puteve
140 pregleda 0 komentar(a)
Resnik, Foto: Jadranka Ćetković
Resnik, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 23.06.2018. 10:35h

Zgrada za Rome ipak neće biti građena u bjelopoljskom naselju Resnik, već na drugoj, za sada neutvrđenoj lokaciji.

Od gradnje u Resniku, uz obilaznicu, odustalo se nakon što je Inspekcija za državne puteve utvrdila da je predviđena lokacija nepogodna za bilo kakvu gradnju.

Prethodno je oko 250 građana Resnika peticijom zatražilo da se zgrada ne gradi u Resniku, a potom i žalbu Ministarstvu javne uprave, najavivši i proteste ako Opština ne odustane od gradnje.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Direkcija za izgradnju i investicije je izdala urbanističko-tehničke uslove za novu lokaciju - na Bogazu, u Rasovu. Predsjednik Opštine Petar Smolović tvrdi, međutim, da to nije tačno i da se još ne zna gdje će se graditi zgrada za Rome.

“Još nismo zvanično dobili izvještaj pregleda. Opština je formirala komisiju za izbor lokacije za rješavanje stambenih pitanja za Rome, koju čine predstavnici Opštine, NVO i Roma”, kazao je Smolović, dodajući da će se Opština rukovoditi preporukama EU da se stambeni objekti grade na više lokacija, zbog integracije Roma u društvo.

Glavni inspektor za državne puteve Ednand Abdić utvrdio je da je postojeći teren u Resniku pod nagibom i da postoji realna opasnost da izgradnja zgrade ugrozi trup magistralnog puta.

“Isto se može izbjeći jedino uz preduzimanje tehničkih mjera, odnosno izrade zaštitne temeljne jame i susjednih objekata, u ovom slučaju magistralnog puta”.

Konstatuje i da su vidna “provlaženja koja ukazuju na pristustvo vode... što ima uticaja na sastav padine”.

“Posebno treba voditi računa o dreniranju voda njhovom pravilnom prihvatanju, jer u suprotnom može doći do presijecanja voda, što sve može uticati na pojavu klizišta u neposrednoj blizini puta”.

Mještani Resnika su u više navrata isticali da nemaju ništa protiv Roma, ali da bi izgradnja u ionako skučenom prostoru ugrozila vode i njihove kuće.

Bonus video: