Mještani riješeni: Solitera u Buljarici neće biti

"Pred nama je puno izazova, ali moramo biti uporni i odgovorni da ne bi žalili za napravljenim greškama"
120 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 16:50h

Mještani Buljarice neće dozvoliti da se u njihovom mjestu dogodi, kako su naveli, “katastrofalni primjer poput izgradnje jedanaestospratnog solitera u centru Petrovca”.

Dok se iščekuje napokon izrada detaljnog urbanističkog plana, sa čim je Opština startovala još prije četiri godine, jedina neizgrađena uvala na Crnogorskom primorju i dalje kuburi sa brojnim problemima.

"Stanovnici naselja Buljarica formirali su prošle godine mjesnu zajednicu, kako bi poboljšali život građana na tom području i kako bi ga što bolje turistički valorizovali. Do sada je Buljarica bila primjer nebrige lokalne vlasti koji nema opravdanja, međutim, istina je da nije bilo ni inicijative građana za rješavanje postojećih problema. Zbog toga smo i formirali mjesnu zajednicu kako bi djelovanjem kroz institucije sistema promijenili tu situaciju. Problemi koji opterećuju ovo mjesto su brojni i vremenom su se gomilali, ali mi smo napravili listu prioriteta za rješavanje.

Naš prioritet u ovom momentu je, svakako, izrada planske dokumentacije i, u skladu sa urbanističkim planovima, izgradnja infrastrukture, prije svega, putne i kanalizacione“, navodi se u pismu MZ Buljarica, koje je potpisao predsjednik Aleksandar Armenko, a koje je dostavljeno “Vijestima”.

Naš prioritet u ovom momentu je, svakako, izrada planske dokumentacije i, u skladu sa urbanističkim planovima, izgradnja infrastrukture, prije svega, putne i kanalizacione

„Opština Budva je još u avgustu 2008. godine donijela odluku o izradi ovog veoma značajnog planskog dokumenta, međutim, svi poslovi na realizaciji plana su do prije pola godine bili obustavljeni. Sada se bližimo fazi nacrta i sigurno je da će naša mjesna zajednica insistirati da se izradom planskog dokumenta postigne pravilna valorizacija prostora, tako da se maksimalno uvaže njegovi stvarni potencijali, prirodni resursi i kulturna baština, kako bi se dobili realni kapaciteti koji ne narušavaju sklad izgrađenog i prirodnog okruženja.

Pored toga, naročito će se voditi računa o adekvatnom korišćenju prostora kako bi stvorili uslove za razvoj adekvatne turističke ponude, kvalitetno infrastrukturno opremanje i očuvanje životne sredine jer je prostor naš najznačajniji, najbolji, možda i jedini resurs koji imamo”, navode u MZ.

Smatraju da je u njihovom najbližem okruženju previše prostora devastirano lošim planovima ili neblagovremenim donošenjem planova.

Do sada je Buljarica bila primjer nebrige lokalne vlasti koji nema opravdanja, međutim, istina je da nije bilo ni inicijative građana za rješavanje postojećih problema, naveli su iz Mjesne zajednice

Oni tako nešto, dodaju, neće dozvoliti.

Jedina ulica u naselju, Foto: Vuk Lajović

„Obrađivač našeg plana moraće da uvaži minimum interesa lokalnog stanovništva koje će nastaviti život na tom prostoru, a to je da se planom obezbijede zdravstvena stanica, pošta, vrtić, škola, biblioteka, igralište za djecu, te sportsko-rekreativni sadržaji, prostor za okupljanje-šetalište, centri, zelene površine... Planom treba da se predvide saobraćajnice koje će obezbijediti kvalitetan razvoj mjesta u narednih 20 godina.

Sramota je da u XXI vijeku za jednu od najvećih plaža u Crnoj Gori postoji samo jedna uska neuslovna ulica. Planom treba predviditi adekvatan broj javnog parking prostora u skladu sa važećim zakonskim i planerskim normama, kao i obezbijediti kompatibilnost prostora koji obuhvata DUP Buljarica I sa prostorom koji obuhvata KO Buljarica II jer zajedno čine jednu cjelinu i imaju zajednički generalni urbanistički i prostorni plan“, piše u pismu MZ.

Sramota je da u XXI vijeku za jednu od najvećih plaža u Crnoj Gori postoji samo jedna uska neuslovna ulica

„Pred nama je puno izazova, ali moramo biti uporni i odgovorni da ne bi žalili za napravljenim greškama. Sigurno da je za kvalitetan plan potrebno i odgovarajuće vrijeme. Međutim, mi smo puno vremena do sada izgubili, a sa njim i divljom gradnjom, i dio prostora kao najznačajnijeg resursa. Zato u narednom periodu moramo raditi mnogo više i brže kako bi nadoknadili izgubljeno jer nemamo dva života. Ovakav naš stav podržava i Opština, i zato vjerujemo da ćemo uspjeti da realizujemo naše namjere“, zaključuju iz MZ Buljarica.

Prostor je budućnost

Ono što Buljaricu razlikuje od mnogih drugih je, navode iz MZ, i činjenica da ne postoje velika ograničenja u vidu zauzetosti prostora.

"Na primjeru Buljarice planer ima skoro idealnu mogućnost da slobodno planira sve ono što je potrebno za budući razvoj mjesta.

Tako da očekujemo zaista puno, odnosno očekujemo kvalitetan planski dokument koji će omogućiti visok kvalitet života u budućnosti i koji će privući kvalitetne investitore. Zato moramo posvetiti dužnu pažnju ovom projektu jer on opredjeljuje našu i budućnost novih generacija, a i budućnost Budve jer Buljarica uz Jaz predstavlja najveći razvojni potencijal ove opštine“, navode iz MZ.

Galerija

Bonus video: