Opravdana prijava protiv Mire Samardžić?

Nakon gostovanja Radunovića u emisiji “Robin Hud”, autora Darka Ivanovića, kako piše u saopštenju NVO “Krug života”, potvrđena je opravdanost podizanja krivične prijave
1241 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 14:16h

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović posredno je potvrdio saznanja NVO “Krug života”, da se ljekari koji nemaju supspecijalizaciju iz neke medicinske oblasti ne smiju svojevoljno titulirati i predstavljati, saopšteno je iz te organizacije.

Nakon gostovanja Radunovića u emisiji “Robin Hud”, autora Darka Ivanovića, kako piše u saopštenju NVO “Krug života”, potvrđena je opravdanost podizanja krivične prijave protiv dr Mire Samardžić za lažno predstavljanje, koju je ta NVO predala tužilaštvu prije nekoliko dana.

Radunović je, kako piše u saopštenju, takođe potvrdio da je jedini endokrinolog u Institutu za bolesti djece dr Lidija Rakočević.

“Na taj način ministar Radunović je pokazao visoku profesionalnost i etičnost, ukazujući kolegama ljekarima kako se mora reagovati na nepravilnosti u radu zdravstvenog sistema Crne Gore”, piše u saopštenju, koje je potpisao predsjednik organizacije Dejan Cvijanović.

Ljekarka Samardžić reagovala je ranije na navode da se lažno predstavlja, tvrdeći da je doktorirala i magistrirala iz oblasti endokrinologije, a da pri tom ima i licencu Ljekarske komore za zvanje pedijatar-endokrinolog. Ona je kazala i da nikad nije ni rekla da ima supspecijalizaciju iz te oblasti.

Samardžić je takođe tužila Miraša Bulatovića i Mladena Baošića, koji su u javnost iznijeli nezadovoljstvo liječenjem u toj ustanovi. Tužbom je traženo od Bulatovića i Baošića da isplate 15.000 eura za nadokandu nematerijalnih troškova zbog, kako tužilac smatra, neistinitih navoda iznijetih u emisiji “Robin Hud”.

Bulatović i Baošić su se javnosti obratili navodeći da im je za njihovu djecu uskraćena ljekarska pomoć u Institutu za bolesti djece, direktno optužujući dr Miru Samardžić.

U saopštenju se navodi i da je u istoj emisiji medicinska direktorka Kliničkog centra dr Ljiljana Musić izjavila da nikad ne bi išla protiv kolega, čak i kad griješe.

“Ovakve izjave vrlo su ozbiljne, ako znamo da je dr Musić predstavljala KCCG, i da je profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici. NVO 'Krug života' se zato pita da li je ovo zvaničan stav ustanove u kojoj radi i da li ovakve 'moralne postulate' prenosi svojim studentima? Pitamo se i kakve poruke na ovaj način dr Musić želi da uputi pacijentima i građanima”, piše i saopštenju.

Iz NVO su najavili da će odgovore na ta pitanja tražiti od Ministarstva zdravlja, Ljekarske komore i ombudsmana za zaštitu prava pacijenata.

Galerija

Bonus video: