"Novinari i urednici RTCG teže da se dopadnu centrima moći u državi"

RTCG je još daleko od pojma javni servis. Neophodne su kadrovske promjene, posebno na rukovodećim mjestima
52 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2013. 17:26h

Pristasan informativni program, neadekvatna kadrovska struktura, nedovoljna finansijska sredstva i loša tehnička oprema ključni su problemi u funkcionisanju Javnog servisa Radio televizije Crne Gore (RTCG), a to što posluje sa gubitkom dodatno ga čini podložnim spoljnim političkim uticajima, zaključili su članovi Savjeta tog medijskog tijela Goran Đurović i Slavica Striković.

Oni su kazali da je RTCG još uvijek daleko od pojma javni servis, kao i da je neophodno uraditi kadroske promjene, posebno na rukovodećim mjestima – direktora, urednika prvog programa i urednika informativnog programa.

Striković je navela da javni servis može da ostvaruje svoju pravo ulogu jedino ako je zaštićen od političkih i ekonomskih uticaja.

RTCG za grijanje troši 1.000 eura dnevno: Da ugriju studio, griju cijelu zgradu >>>

"Iste osobe koje su uređivale ovaj segment programa i za vrijeme prethodnog, smijenjenog, generalngo direktora i sada ponavljaju iste greške"

Goran Đurović je kazao i da postoji težnja novinara i urednika da se dopadnu centrima moći u državi.

Činjenica da je istraživanje javnog mnjenja pokazalo da 17 odsto građana kao prvu asoscijaciju na RTCG vidi pristrasnost govori i o snažnom poliltičkom uticaju, saopšteno je danas.

"Građani smatraju da TVCG prikazuje samo jednu stranu priče, te da je pod snažnim političkim uticajem. Informativni program je najvažnijii za građane i građanke koji gledaju TVCG i tim prije zabrijnjava ocjena o jednostranosti i političkoj pristrasnosti", kazao je Đurović.

Striković je imala i primjedbu na medijsku pismenost RTCG. Govoreći o lošem akcentu i dikciji ona je poručla da je vrijeme da lektori i lektorke počnu da rade svoj posao kako treba

Striković i Đurović su u izvještaju o njihovom radu za period od septembra 2009. do januara 2013. godine naveli da nije bilo nikakvih promjena u prethodne tri godine kada je u pitanju informativni program, kao i da se situacija nije promijenila ni nakon dolaska novog generalnog direktora.

"Iste osobe koje su uređivale ovaj segment programa i za vrijeme prethodnog, smijenjenog, generalngo direktora i sada ponavljaju iste greške. Zato je naophodno da viši rukovodilački položaji budu uskraćeni osobama sa jasnim partijskim ili političkim vezama", istakao je Đurović.

Striković je imala i primjedbu na medijsku pismenost RTCG. Govoreći o lošem akcentu i dikciji ona je poručla da je vrijeme da lektori i lektorke počnu da rade svoj posao kako treba.

Đurović je dodao i da je traženo donošenje Pravilnika o normama rada za zaposlene, te da će za tri mjeseca sagledati rezultate i tražiti da svi oni koji ne ispunjavaju norme budu otpušteni.

"Uvođenjem mjerljivih normi rada za zaposlene u RTCG konačno se dolazi u situaciju da se za veći broj zaposlenih može konstatovati da li su na mjesečnom nivou ostvarili potrebne rezultate da bi mogli ostvariti mjesečnu zaradu, a ovaj dokument je osnova za dalju reacionalizaciju broja zaposlenih", ocijenio je on.

Đurović je naveo da je sa Striković i predsjednikom Savjeta Dušanom Simonovićem inicirao promjenu i pojašnjeneje Pravilnika o oglašavanju, telešopingu i sponzorstvu u cilju oslobađanja obaveze plaćanja emitovanja promotivnih i reklamnih spotova koji su dio kampanja kojima se ostvaruje javni interes.

Radio je objektivniji o Televizije

Radio Crne Gore nije bio pod lupom koliko Televizija, a Striković je ocijenila da je taj mediji objektivniji i može da bude primjer TVCG. Đurović je istakao i da se nada da će uz kadrovske promjene doći i do poboljšanja informativnog programa i da će biti više prostora za ljudske priče, a manje za protokole.

I dalje je vidljiva podjela na one koji su za i protiv Vojičića

Striković je navela da je od početka mandata vidljiva želja jednog dijela Savjeta da se dođe do razultata i istinskog javnog servisa svih građana i građanki Crne Gore. Ipak, u prve dvije godine zbog stalnih opstrukcija bivšeg menadžmenta nije bilo značajnih rezultata.

"Tek u 2012. godini dolazi do ubrzanja u usvajanju i realizaciji odluka Savjeta. I dalje je, nažalost, u pojedinim situacijama vidljiva podjela Savjeta RTCG u kojoj se na jednoj strani nalaze uglavnom oni koji su izglasali smjenu bivšeg generalnog direktora Branka Vojičića i one koji su ga podržavali", kazala je ona.

Marketing bolji za 60 odsto

I pored negativnosti kada je u pitanju pristrasnost programa RTCG ostvarila je i određena poboljšanja u prethodnoj godini. Đurović je kazao da su racionalizovali troškove za oko 530 hiljada eura, kao i broj zaposlenih sa 831 na 694.

"Iz kreditnih sredstava obezbijeđenih kod Podgoričke banke, isplaćene su otpremnine u iznosu od 964.361 eura. Skoro sva namjenska sredstva iz kredita iskorišćena su za otpremnine za 67 radnika. Iako postoje novi zahtjevi za dobrovoljni odlazak iz RTCG, vrlo je malo raspoloživih sredstava za dalje rješavanje tehnoloških viškova", istakao je on.

RTCG je povećala i komercijalne prihode i od marketinga u prošloj godini zaradila 1,6 miliona eura, što je za 60 odsto više nego 2011. Đurović je naveo i da je povećana gledanost, ojačani tehnički kapaciteti, a rebrendiranje TV kanala imalo je pozitivne efekte.

Galerija

Bonus video: