Andrijevica i Plav struju mogu očekivati tek sjutra

Teška situacija je, kažu u CEPS, dodatno usložena novim kvarovima na potezu od Podgorice do Andrijevice koji su identifikovani tokom prethodne noći
9 komentar(a)
EPCG, stub, Foto: EPCG
EPCG, stub, Foto: EPCG
Ažurirano: 19.01.2013. 14:27h

Područja Andrijevice i Plava su i dalje bez napajanja električnom energijom, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEPS).

"Ekipe održavanja dalekovoda iz Nikšića, Podgorice i Bijelog Polja, potpomognute kolegama iz okruženja, su od ranih jutarnjih časova na trasi ugroženih dalekovoda, radeći u skoro nehumanim uslovima", navodi se u saopštenju.

Teška situacija je, kažu u CEPS, dodatno usložena novim kvarovima na potezu od Podgorice do Andrijevice koji su identifikovani tokom prethodne noći.

"Iako ekipe danas rade uz asistenciju helihopterske jedinice MUP-a, uredno napajanje električnom energijom žitelji Andrijevice i Plava mogu očekivati sjutra, u kasnim poslijepodnevnim časovima".

Kolašin više nije u mraku

Nakon što je sinoć oko 18 sati saniran kvar na dalekovodu Mojkovac-Kolašin, grad Kolašin i prigradska naselja Breza, Babljak i Rogobore su ponovo uredno snabdjeveni električnom energijom.

Skijalište "Jezerine" takođe je uredno snabdjeveno električnom energijom.

Zbog kvarova na 35 i 10 kV dalekovodima, još uvijek je bez napajanja seosko područje i dio prigradskih oblasti. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

U EPCG navode da je problem na dalekovodu Mojkovac-Kolašin nastao u utorak veče 15. januara, usljed pada zateznog stuba koji je iz temelja srušen. Na njegovom mjestu je urađena improvizacija kako bi napon bio uspostavljen.

"Ovo je vrlo rizičan zahvat pa apelujemo na sve mještane sa područja Štitarice da se ne zadržavaju u zoni dalekovoda", navode u EPCG.

90 odsto potrošača snabdjeveno električnom energijom

Oko 90 odsto konzuma Elektroprivrede Crne Gore ima stabilno napajanje električnom energijom. Međutim, bez napajanja električnom energijom su još područja Plužina, Šavnika, Andrijevice i Plava. Takođe, bez električne energije su određene seoske i planinske oblasti u okolini Žabljaka, Pljevalja, Bijelog Polja , Nikšića, Rožaja i Cetinja.

Prema prvim procjenama materijalna šteta nastala uslijed nevremena na mreži u nadležnosti EPCG je izuzetno velika

Problemi su, dodaje se u saopštenju, umnogome mogli biti manjeg obima da nije bila ugrožena stabilnost stubova usljed krađe elemana stubova dalekovoda (L profila).

Prema prvim procjenama materijalna šteta nastala uslijed nevremena na mreži u nadležnosti EPCG je izuzetno velika.

"Još jednom apelujemo na razumijevanje jer će ekipe EPCG uraditi sve kako bi uskoro stabilizovalo napajanje električnom energijom opština na sjeveru Crne Gore".

Bonus video: