Broj ptica na Skadarskom jezeru sada prepolovljen

Ornitolozi smatraju da je do značajnog smanjenja broja došlo zbog klimatskih i promjena u pravcu kretanja ptica, ali i uznemiravanja i krivolova
245 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2013. 15:20h

U Nacionalnom parku "Skadarsko jezero" ove godine je prebrojano gotovo duplo manje ptica nego lani, a ornitolozi smatraju da je to posljedica i krivolova.

Ornitolozi su prošlog vikenda izbrojali oko 89 hiljada ptica, a prošle godine istom metodom je registrovano 155 hiljada.

"Ornitolozi su... obišli tačno utvrđene lokalitete gdje su se nalazila najbrojnija zimujuća jata u periodu kada je stabilnost njihovih populacija najveća, a što podrazumijeva minimalan prelet.... Utvrdili su da je u poređenju sa prošlogodišnjim brojanjem prisutno manje ptica, kao i da to smanjenje može predstavljati posljedicu više uzroka - klimatskih promjena, promjena u pravcu kretanja i njihovog uznemiravanja", piše, između ostalog, u preliminarnom izvještaju.

Direktor Nacionalnih parkova Zoran Mrdak nije želio da komentariše činjenicu da je broj ptica praktično prepolovljen, pojasnivši da će to učiniti kada bude završen konačan izvještaj.

Njegov podređeni, direktor NP "Skadarsko jezero" Goran Škatarić, nije odgovarao na pozive i SMS poruke novinara "Vijesti".

"Nakon što ornitolozi pripreme konačni izvještaj... i dostave ga Javnom preduzeću za nacionalne parkove, resornom Ministarstvu i institucijama na uvid, blagovremeno ćemo obavijestiti javnost... o dobijenim rezultatima i mjerama zaštite i valorizacije ornitofaune...", saopštio je Mrdak.

Ptice na jezeru brojali su ornitolozi Nela Vešović-Dubak iz NPCG, Andrej Vizi iz Prirodnjačkog muzeja, Darko Saveljić iz Zavoda za zaštitu prirode, Borut Štumberger iz njemačke organizacije „Euronatura“ i Mihailo Jovićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Ornitolog i direktor Prirodnjačkog muzeja Ondrej Vizi smatra da je na jezeru mnogo više ptica nego što je mislio, a da je na smanjenje broja uticalo više faktora.

"Za to niko nije odgovoran, već je to jednostavno tako. Ptice su takve, one dođu da zimuju i odlete. Manji broj ne može biti samo zbog krivolovaca, zbog klime, ili zbog uznemiravanja, ali može biti zbog svih ovih faktora zajedno. Najviše ptica je bilo '97. i '98, kada je lov bio dozvoljen", kazao je Vizi.

Te godine prebrojano je gotovo 230 hiljada ptica.

Jovićević smatra da je Skadarsko jezero sve manje poželjno za ptice, prije svega baljoške i patke Sjeverne i Centralne Evrope

Jovićević, međutim, smatra da je Skadarsko jezero sve manje poželjno za ptice, prije svega baljoške i patke Sjeverne i Centralne Evrope, a razlog je - krivolov.

"Prošlih mjeseci bio sam svjedok svakodnenih puškaranja po jezeru i to se na kraju negativno odrazilo. Guske jesu rijetkost na ovom području, ali ovo je njihovo tipično stanište za ovo doba godine. Imam pouzdane informacije da ih je u februaru prošle godine u priobalju Skadarskog jezera bilo više desetina hiljada. Za nekoliko dana sve su ih otjerali, a priličan broj i ubili. Broj pelikana je blago porastao u odnosu na ranije godine. Prije mjesec na Ulcinjskoj solani sam prebrojao pedesetak pelikana, možda je riječ o istom jatu, koje traži mirniju sredinu za gnijezđenje koje bi uskoro trebalo da počne", kazao je Jovićević

Prebrojavanje ptica u NP "Skadarsko jezero" predstavlja jedan od najznačajnijih monitoringa u okviru Programa praćenja stanja monitoringa biodiverziteta, zaštite prirode i životne sredine u Crnoj Gori, navodi se u izvještaju.

"Takva saznanja omogućavaju zaštitu, konzervaciju i planiranje valorizacije ovog prirodnog potencijala u okviru održivog razvoja", piše u izvještaju.

Stručnjaci smatraju da su ptice najbolji pokazatelj stanja životne sredine.

Broje od 1991. godine

Zimsko brojanje ptica na Skadarskom jezeru sprovodi se od 1991. godine, a najveći broj registrovan je 1998. godine, u vrijeme kada je uznemiravanje bilo praktično najzastupljenije.

"Tada nije bio zabranjen lov, a bio je aktivan šverc preko jezera, tako da je na jezeru stalno bilo kretanja", kazao je Ondrej Vizi.

Od 1999. ptice se broje na ulcinjskim i tivatskim solilima, a od prije sedam godina i na ostalim vodenim površinama. Dvadesetak hiljada ornitologa i volontera, uglavnom sredinom januara, širom Evrope izbroje više od 15 miliona ptica.

Loše upravljanje otjeralo ptice

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopštili su juče da je loše upravljanje jezerom uzrok znatno manjeg broja ptica. Navode da ptice ni u “jednom kutku močvare” nemaju potreban mir, zbog “ribara, turista i krivolovaca”.

“Ako se uzme u obzir procijenjeni kapacitet jezera za zimujuće populacije ptica, činjenicu da je voda čista i sa dovoljno hrane, svakako da se uzrok mora tražiti u upravljanju jezerom. Baljoška, koja dominira ukupnim brojem zimujućih ptica, hrani se uglavnom vegetacijom koje na jezeru nedvojbeno ima dovoljno. Zašto je ove godine izbrojano 63 hiljade baljoški, a 1999. godine više od 150 hiljada, neko bi trebalo dobro da se zamisli, posebno ako se ima u vidu da je njen status na većini evropskih močvara stabilan”, piše u saopštenju.

Galerija

Bonus video: