Behija Ramović: Neću da se pomirim sa prodajom djece

Ramović je odlučna da radi na iskorijenjavanju prisilnih brakova, i to zajedno i sa muškim liderima
56 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 16:12h

Predsjednica ženske RAE mreže “Prva” Behija Ramović kazala je da je incident iz večeri između ponedjeljka i utorka, kada je na njenu kuću nepoznata osoba bacila kamenicu, neće pokolebati da istraje u borbi protiv negativnih pojava u tradiciji Roma i Egipćana.

Ramović je kazala da je u trenutku napada spavala, te da je te večeri bila prestrašena za svoju bezbjednost i bezbjednost njene trinaestogodišnje ćerke. Ona je “Vijestima” ispričala da je od komšija doznala da je počinilac automobilom došao do kuće u kojoj stanuje kako bi bacio kamenicu na prozor njene dnevne sobe, što može olakšati njegovo pronalaženje.

Kamenovana kuća romske aktivistkinje Behije Ramović >>>

“Nadam se da će nadležni pronaći počinioca. Ovo se sada desilo meni, a sjutra može bilo kojoj drugoj ženi”, kazala je ona.

Ramović je rekla da ideja za projekat zaustavljanja prisilnih i maloljetničkih brakova u romskoj i egipćanskoj zajednici postoji već deset godina, ali da su se, zbog predrasuda i otpora unutar same zajednice, tek u oktobru prošle godine odvažile da ga sprovedu.

Ramović je odlučna da radi na iskorijenjavanju prisilnih brakova, i to zajedno i sa muškim liderima, jer im je cilj isti – poboljšanje položaja Roma i Egipćana.

“Ne mogu ja sad da kažem da je to tradicija i da ispišem ćerku iz škole i da je udam, a nakon toga prođem nekažnjeno”, kazala je Ramovićeva.

“Ne mogu ja sad da kažem da je to tradicija i da ispišem ćerku iz škole i da je udam, a nakon toga prođem nekažnjeno”

Ona je naglasila da će i dalje javno govoriti o tom problemu, jer je niko ne može ubijediti da nije riječ o prodaji: “To nijesu pojedinačni slučajevi, već je to praksa. Djevojčicu od 12, 13 godina ispisati iz škole, kasnije odlučiti o njenom životu i prodati je za cifru od četiri, pet do 20 hiljada eura - to je za mene klasična prodaja.

Ramovićeva je upoznata sa slučajem djevojke iz Podgorice, koja ima 17 godina i ćerku od dvije godine, koja je prodata dva puta, a trenutno živi u bijedi: “Svekar je pokušao da je siluje, držana je u lancima... Meni je teško kad o tome govorim, jer i ja imam dijete od 13 godina. Ni meni se ne bi pomoglo na način na koji se pomoglo da ja nisam znala kome da se obratim. Možete zamisliti kako je nekoj Romkinji koja nema pojma kome da se obrati i nije svjesna svojih prava”.

Ramović je već 10 godina aktivna u civilnom sektoru. Prije godinu i po dana, tadašnji premijer Igor Lukšić odlučio je da je angažuje u svom kabinetu, na mjesto savjetnice u Birou za odnose sa građanima.

Lideri Roma koji su nam prijetili sami će se prepoznati

Dan uoči incidenta izašla je publikacija koja se bavi tematikom prisilnih brakova.

“Mi smo kroz taj projekat imali ženski karavan, koji je išao u Berane, Ulcinj, Podgoricu i Nikšić. Nailazili smo na prijetnje romskih lidera i da nije bilo policije da reaguje u nekim naseljima, ne bi ni ušli tamo jer nam nijesu dozvoljavali, govoreći da je to njihova tradicija i da ne možemo o tome da pričamo”, rekla je Ramovićeva.

Preporučeno im je da se manu tog posla i ne zadiru u tradiciju, što one nijesu uradile. Ona nije željela da govori o imenima romskih lidera od kojih su aktivistkinje koje su radile na projektu dobijale prijetnje, već je kazala da će se oni sami prepoznati. Nijedna od aktivistinja na tom projektu, kako je kazala, ne osjeća se sigurno:

“Koleginici iz Nikšića je prijećeno da će je smiriti, i to dok je projekat trajao, jer smo mi išle direktno u naselja i ukazivale na probleme. Međutim, bilo je primjera i da su nas neki muškarci podržali”.

Galerija

Bonus video: