Bošković: Tačno ćemo znati kome treba socijalna pomoć

Novoizabrani ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković tvrdi da će on završiti projekat socijalnog kartona, koji se najavljuje deceniju
6 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Bošković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.01.2013. 19:20h

Na dugogodišnje optužbe da raspodjela socijalne pomoći nije objektivna, novi ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković najavljuje da će se izradom Socijalnih kartona konačno znati koliko je takvih u Crnoj Gori, kao i da li je bilo zloupotreba.

“Socijalni karton će omogućiti da znamo - ko su oni koji traže pomoć, gdje žive, kakva im je socijalna i porodična situacija.

Vjerujem da će uvođenje takvog projekta dati sveobuhvatan odgovor na pitanje kome je potrebna socijalna pomoć, te će na taj način biti usmjerena tamo gdje je najpotrebnija, a kvalitetnom analizom će se utvrditi da li je bilo zloupotreba, i ako jeste kako su se dogodile”, kazao je on “Vijestima”.

Bošković je rekao da je za isplatu nadoknada iz programa socijalne i dječje zaštite prošle godine potrošeno 57,3 miliona eura, te da su pomoć primali oni koji su ispunjavali zakonske osnove za to.

Prva faza projekta Socijalni karton, koji se najavljuje gotovo deceniju, planirano je da traje do novembra 2014. godine.

Osim izrade socijalnih kartona, Boškovićev kabinet imaće pune ruke posla i kada je riječ o obezbjeđivanju redovnosti isplate socijalnih davanja i penzija, nastavku reforme sistema socijalne i dječije zaštite, nastavak širenja mreže dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, povećanje zaposlenosti...

Imajući u vidu njegovo usmjerenje i prethodni poslovni angažman (Ministarstvo ekonomije, Rudnik uglja), te privatni biznis, postavlja se pitanje da li će Bošković moći da se uhvati u koštac sa socijalnim problemima.

“Svaki posao treba obavljati što profesionalnije o kojoj god se oblasti radilo i ja tako pristupam poslovima koje obavljam.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja rade ljudi koji se već bave ovom problematikom i u njima vidim odgovorne saradnike za realizaciju svih naših planiranih aktivnosti. Svakako ću se zalagati za otvoren pristup u komunikaciji sa korisnicima i usmjeravanja pomoći tamo gdje je najpotrebnija”, odgovorio je Bošković.

Bošković je najavio da će Fond rada nastaviti da isplaćuje otpremnine u skladu sa raspoloživim novcem, napominjući da je u toku prošle izborne godine za tu najmjenu isplaćeno 8,1 miliona eura, dok je godinu ranije taj iznos bio oko 2,4 miliona.

“Svi pozitivno riješeni zahtjevi iz 2010. i 2011. godine su isplaćeni”, kazao je on.

Kada je riječ o subvencijama za struju za najugroženije, Bošković navodi da će u narednom periodu analizirati efekte primjene tih mjera i u kratkom roku donijeti potrebne odluke kako bi socijalno najugroženiji zaista i imali koristi od tih mjera.

Ne odustajemo od grupnih kuća za djecu sa smetnjama

Bošković je ocijenio da je u rješavanje problema beskućnika potrebno uključivanje svih nadležnih institucija, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa. “Dok se u okviru Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti ne definišu konačna zakonska rješenja, neophodno je pronaći model prelaznog rješenja koji bi bio adekvatan za smještaj beskućnika”, kazao je Bošković, navodeći da je sa Akcijom za ljudska prava potpisan sporazum u cilju zbrinjavanja beskućnika u privremenom smještaju.

On je kazao da uskoro očekuje otvaranje Centra za tražioce azila, kojim će se riješiti problem zbrinjavanja te populacije. “Nastavićemo i sa širenjem mreže otvaranja dnevnih centara. Očekujemo da će brzo biti otvoren u Beranama. A do kraja sljedeće godine očekujemo otvaranje dnevnih centara u Mojkovcu i na Cetinju”, kazao je Bošković.

Njegov resor, kako je kazao, neće odustati ni od razvijanja servisa grupnih kuća za djecu sa smetnjama u razviju, čijoj su se izgradnji 2010. godine usprotivili građani nekoliko naselja u Danilovgradu.

Radnici koje eksploatišu treba da se jave inspekcijama, treba da koriste sva svoja prava

Kada su u pitanju problemi radnika, ministar rada i socijalnog staranja očekuje da će socijalni partneri uskoro uspjeti da se usaglase oko Opšteg kolektivnog ugovora, koji je prestao da važi krajem septembra, pa radnici više nemaju njegovu zaštitu.

Bošković nije konkretno odgovorio na koji način će stati na kraj problemima zaposlenih kao što su nepoštovanje radne sedmice od 40 časova, neplaćen prekovremeni rad, rad bez dnevnog, mjesečnog i godišnjeg odmora, kašnjenje i neisplaćivanje zarada.

On je podsjetio da radnici “svakako treba da u punom obimu koriste prava koja su im zakonom zagarantovana” i ako dođe do njihovog kršenja da to prijave inspekcijama. Bošković je najavio da će eventualne kadrovske promjene kako u ministarstvu, tako i u institucijama pod njegovom ingerencijom, rasmotriti nakon sagledavanja cjelokupnog kadrovskog potencijala tog resora.

Bonus video: