Aerodromi od Njemaca nabavljaju opremu za ukrcavanje putnika

ACG inače, već nekoliko godina koristi niz mašina i opreme za ospluživanje vazduhoplova čiji je proizviođač Aviogei
318 pregleda 2 komentar(a)
avio stepenice, Foto: Www.aviogei.it
avio stepenice, Foto: Www.aviogei.it
Ažurirano: 23.06.2018. 08:19h

Kompanija „Europlast International GMBH“ iz Njemačke isporučiće Aerodromima Crne Gore (ACG) novih šest samohodnih stepenica za ukrcaj i isrkcaj putnika iz aviona, ukupne vrijednosti 840.950 eura.

Ponuda te kompanije koja zastupa renomiranog italijanskog proizvođača specijalnih aerodromskih vozila i opreme za opsluživanje vazduhoplova Aviogei, ocijenjena je kao najpovoljjija na tenderu ACG na kome su učestvovali i predstavnici proizvođača aerodromske opreme iz Turske i Irske.

Njemačka kompnija ima rok od 150 dana od dana potpisivanja ugovora da isporuči dva komada samohodnih natkrivenih stepenica Aviogei SE 18-42 aerodromu Tivat i jedne takve stepenice aerodromu Podgorica. U istom periodu aerodromu Tivat oni treba da isporuče i tri komada istovjetnih samohodnih otkrivenih stepenica, dok će aerodrom Podgorica dobiti dva komada novih manjih vučnih strepenica za ukrcaj putnika u avione.

ACG prije nepuna dva mjeseca su sa kompanijom „Europlast International“ već realizovale nabavku dijela nove opreme za opsluživanje aviona. Njemci su isporučili ukupno šest novih samohodnih elevatora tipa Aviogei NS 450L, ukupne vrijednosti 400.316 eura sa PDV-om od čega su po tri komada stigla za aerodrom Tivat, odnosno aerodrom Podgorica. ACG već nekoliko godina koristi niz mašina i opreme za opsluživanje vazduhoplova čiji je proizviođač Aviogei.

ACG će godine za kupovinu roba, plaćanje usluga i izvođenje radova utrošiti ukupno 8,83 miliona eura, predviđeno je planom javnih nabavki. Od toga će za kupovinu nove opreme biti izdvojeno najviše novca 7,12 miliona eura, dok će za radove biti izdvojeno 874.500, a za usluge 838.500 eura. Ovogodišnji plan javnih nabavki ACG osjetno je veći od onih iz ranijih godina što svjedoči o drastičnoj promjeni u načinu vođenja te profitabilne državne firme koju je lani kao izvršni direktor preuzeo Danilo Orlandić (SD). On je na tom mjestu naslijedio svog starijeg stranačkog kolegu Milovana Đuričkovića koji je bi poznat po tome što se trudio da izdatke na opremanje ACG svede na minimum.

Bonus video: