Bijela: Drugi ljetuju u kući Đurkovića

Poznata bokeška porodica ni nakon 40 godina ne može da dobije svoju imovinu u Bijeloj, kojom sad Vlada daje da namiri dugove “Montenegro erlajnsa”
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 18:31h

Od 1972. godine traje pravna bitka porodice Đurković za imovinu u Bijeloj, na kojoj se nalazi hotel "Park" čijom prodajom Vlada planira da “prebija” dugove nacionalne aviokompanije.

Jedna od vlasnica Ksenija Đurković, kaže za “Vijesti” da je glavni problem to što ne mogu da koriste sopstveno imovinu, dok drugi “tamo ljetuju”.

“Mi, koji smo vlasnici, tamo ne možemo da ljetujemo, a svi oni tamo imaju vile - nemamo pravo da odemo na svoje”, kaže ona za “Vijesti”.

Đurković, koja je potomak Slavomira Đurkovića, bliskog saradnika kralja Nikole, kaže da će istrajati u borbi za imovinu svojih predaka, koju su “krvavo zaradili”.

Imanje na samoj obali mora, sa prelijepom vilom, u porodici Đurkovića je više od dva vijeka.

“U kući u Bijeloj je spavalo 17 kraljeva i careva”, kaže ona.

Sada, u velikoj, staroj kamenoj vili na obali kancelarije ima Regionalni centar za podvodno razminiranje, dok je na spratu opremljen apartman, koji je čelnik centra Veselin Mijajlović, koristio sa porodicom.

Zgrada Regionalnog centra u kojoj je apartman za “odabrane”

U zgradi nekadašnjeg hotela “Park”, u proteklih 10 godina nije skoro ništa ulagano, ali su zato gosti Mijajlovića često bili pripadnici vladajućeg establišenta i članovi njihovih porodica, koji su besplatno ljetovali u Bijeloj.

Đurković kaže da sudski postupci, koji su više puta vođeni zbog oduzimanja imovine, traju predugo, i uvijek su se završavali na njihovu štetu.

“Eksproprijacija iz davne 1970. godine nije ostvarila namjenu, a u dva navrata je i mimo zabrane suda zemljište ustupljeno trećem licu. Prvobitna namjena zemljišta bila je za kamp bilja, ali tome zemljište nikada nije služilo. Najprije je bez sudske odluka na zemljište ušla HTP "Boka", a naknadno i Regionalni centar za podvodno razminiranje”, objašnjava Đurković.

Odlukom Vlade iz 2002. godine, hotel “Park” je zbog dugovanja, uzet od HTP Boke i ustupljen u trajno vlasništvo MUP-u, odnosno tada formiranom Regionalnom centru za obuku ronilaca za podvodno deminiranje.

Odlukom Vlade iz 2002. godine, hotel “Park” je zbog dugovanja, uzet od HTP Boke i ustupljen u trajno vlasništvo MUP-u

Međutim, više od pet godina nakon donošenja odluke da se hotel uzme od HTP “Boka”, Uprava za nekretnine još nije upisala u katastar nove formalne vlasnike. Toj upravi se zbog toga 2007. godine obratio tadašnji ministar finasija Igor Lukšić, eksplicitno zahtijevajući da se hotel “Park” i zemljišni kompleks, upišu kao vlasništvo države.

Sada Vlada planira da taj hotel da Agenciji za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore kako bi prebila milionski dug “Montenegro erlajnsa”, koji kontroli leta ne izmiruje obaveze.

Nije imanje u Bijeloj jedino koje je uzurpirano od porodice Đurković. Prema riječima Ksenije Đurković, čak 16.313 metara kvadratnih veliko imanje u centru Ulcinja, iznad Tvrđave, koje se vodi na njenu sestru Terezu, oduzela je opština.

“Tu se vodi postupak i Upravni sud je prošle godine vratio postupak na početak, iako je Katastar vratio imovinu. Sa problemom je upoznata i američka ambasada, a Tereza je američki državljanjin”, kaže Đurković.

Oni imaju sve posjedovne listove, dok u opštini, tvrdi Đurković, nemaju nikakva dokumenta.

Dokumentaciju poslali sudu u Strazburu

Imanje u Bijeloj, čiji su vlasnici Đurkovići, veličine je 9.668 metara kvadratnih, dok su eksproprisana 5.872 kvadrata.

“Vlasnici su dobili samo dio novca za eksproprijaciju zemljišta, a čak je i cijena eksproprijacije bila izuzetno niska. Posljednja sudska odluka je iz 2010. godine, kada je Upravni sud predmet vratio Komisiji za eksproprijaciju. Poslali smo dokumentaciju Evroskom sudu za ljudska prava u Strazburu i očekujemo da pravda konačno bude zadovoljena”, nada se Đurkovićeva.

Ona kaže da su potrošili mnogo novca na sudske postupke, ali da neće stati:

”Mogli smo za sve ove godine koliko vodimo postupke da kupimo imanje u Budvi, koliko smo dali na advokate, ali nijesam bitna ja, bitni su moji preci i potomci”.

Galerija

Bonus video: