Neimari u Budvi i dalje ne poštuju propise: Koga briga za dozvoljene gabarite

Ekspanziju gradnje nije pratila i izgradnja saobraćajne i ostale infrastrukture...
96 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 20:28h

Iako se tokom prethodne godine niko nije usudio da bez dozvole izgradi kuću ili zgradu, te na području metropole turizma nije zabilježen nijedan slučaj takve gradnje, ipak je ostala praksa da se prekorače dozvoljeni gabariti, spratnost i kvadratura.

To je potvrđeno i u godišnjem izvještaju o uređenju prostora u opštini Budva za 2012. koji su sačinili Sekretarijat za investicije i Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj, a koji je uoči Nove godine aminovala i Skupština opštine.

Iz resornih opštinskih službi, na čijem čelu se nalaze sekretar za investicije Cvetko Pajković i sekretarka za urbanizam Danijela Marotić, potvrdili su da ekspanziju gradnje nije pratila i izgradnja saobraćajne i ostale infrastrukture, ali i naglasili da „tokom 2012. nije bilo bespravne gradnje na teritoriji opštine Budva“.

"Tokom prethodnih godina, pri ekspanziji gradnje, a u uslovima nepostojanja adekvatnih planova i ostalih zakonskih sredstava zaštite , mnogi vrijedni ambijenti bili su meta investitora u smislu bespravne gradnje objekata. U procesu zaštite prostora u prethodnom periodu, zbog nepostojanja adekvatne planske dokumentacije, jedan od problema bila je i bespravna gradnja.

S obzirom da je teritorija opštine Budva sada u velikoj mjeri pokrivena planskim dokumenatima, mnogo je češći slučaj da se prilikom realizacije nekog projekta odstupi od onoga što je odobreno, bilo da je u pitanju građevinska linija, gabarit, kvadratura, spratnost, nego da se u potpunosti naruši planirana namjena prostora, odnosno izigradi objekat u zoni gdje to planom nije predviđeno. Opština veliku pažnju usmjerava i na stvaranje uslova vezano za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i stvaranje uslova za izradu kvalitetne dokumentacione osnove o prostoru, u cilju zaštite prostora”, piše u izvještaju o stanju uređenosti Budve.

Tokom minule godine, građani i investitori su, kako se navodi, najviše iskazali potrebu za gradnjom individualnih stambenih i objekata namijenjenih pružanju turističkih usluga.

U proteklom periodu najveći problem u upravljanu prostorom predstavlja činjenica da u pogledu infrastrukture investicije nijesu bile srazmjerne potrebama i nijesu pratile izgradnju mnogobrojnih novih objekata, tako da je evidentan nedostatak kako saobraćajne, tako i ostale infrastrukture na značajnom dijelu teritorije opštine

Ovaj cilj je dobrim dijelom postgnut, jer je legalizovan značajan broj objekata. Potpuno komunalno opremanje grada i uređenje planiranih javnih površina i sadržaja mora biti obezbijeđeno odgovarajućom zemljišnom politikom i odgovarajućim upravljanjem grada. U proteklom periodu najveći problem u upravljanu prostorom predstavlja činjenica da u pogledu infrastrukture investicije nijesu bile srazmjerne potrebama i nijesu pratile izgradnju mnogobrojnih novih objekata, tako da je evidentan nedostatak kako saobraćajne, tako i ostale infrastrukture na značajnom dijelu teritorije opštine“, ističe se, između ostalog, u izvještaju.

Izdato 118 dozvola

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj izdao je u perodu od 1. januara do 1. decembra 2012. 118 građevinskih dozvola.

„Podnijeto je 211 zahtjeva za izdvanje građevinske dozovle, od kojih je u 118 slučajeva pozitivno odgovoreno, dok je donijeto 70 zaključaka o odbijanju zahtjeva ili obustavljanju postupka. Sekretarijatu su podnijeta 3.652 zahtjeva. Investitori su se obratili sa 474 zahtjeva za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju izgrađenih objekata. Od ukupnog broja zahtjeva izdato je 280 urbanističko-tehničkih uslova, dok se 194 zahtjeva nalaze u postupku rješavanja. Ovjerena su 164 projekta. Izdato je 17 rješenja o rušenju već postrojećih objekata na parcelama na kojima se planira gradnja, te podnijeta 82 zahtjeva za izdavanje upotrebne dozvole.

Sekretarijat je izdao 60 upotrebnih dozvola i donio 15 zaključaka o obustavljanju postupka. Tokom 2012. podnijeto je 877 zahtjeva za postavljanje privremenih objekata, od kojih je izdato 641 rješenje, dok je 67 zahtjeva odbačeno", piše u izvještaju tog sekretarijata.

Galerija

Bonus video: