Završen prekogranični projekat sa Hrvatskom: Istraživali pećine i biodiverzitet

Jedan od fokusa projekta je bio i istraživanje pećina koje gravitiraju NP Skadarsko jezero
2 komentar(a)
Nacionalni parkovi, okrugli sto, Foto: NPCG
Nacionalni parkovi, okrugli sto, Foto: NPCG
Ažurirano: 11.01.2013. 15:35h

Prekograničnim projektom “Priroda za budućnost” Crna Gora i Hrvatska istraživale su bogatstvo biodiverziteta u cilju valorizacije prirodnog nasljeđa, zaštićenih područja i turističke ponude regiona, a sve to je Evropsku komisiju kroz IPA projekte koštalo 409 hiljada eura.

Kako je saopšteno na završnoj konferenciji projekat su realizovali Javno preduzeće (JP) Nacionalni parkovi Crne Gore i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko – neretvanske županije. Iz budžeta predviđenog za projekat Crna Gora je dobila oko 150 hiljada eura bespovratne pomoći.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič poručio je da je prekogranična saradnja ima centralno mjesto u procesu proširenja EU, kao i da je Instrument za pretpristupnu pomoć IPA dostupan svim kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

„Projekat Priroda za budućnost posebno je fokusiran na istraživanja bogatstva biodiverziteta u Crnoj Gori i Hrvatskoj, pružajući mogućnosti za valorizaciju prirodnog nasljeđa obje države i jačanje regionalne saradnje“, kazao je on.

Drobnič smatra da je projekat stvorio dovoljno veza između crnogorskih i hrvatskih turističkih organizacija, obezbjeđujući i sradnju među institucijama za zaštitu prirode.

Direktor JP Nacionalni parkovi, Zoran Mrdak, kazao je da su realizacijom definisanih projektnih aktivnosti, zajedničkim planiranjem i saradnjom, proširena znanja, ojačani infrastrukturni i tehnički kapaciteti, ali i stvorena dobra osnova za unaprjeđenje kvaliteta turističkog proizvoda NP Skadarsko jezero i Lovćen.

Prema njegovim riječima, jedan od fokusa projekta je bio i istraživanje pećina koje gravitiraju NP Skadarsko jezero, gdje je istražen 21 speleološki objekat.

"Nacionalni parkovi obuhvataju 8,5 odsto teritorije Crne Gore, posjeduju brojne potencijale, odnosno prirodne i kulturne vrijednosti što nameće dvije obaveze. Sa jedne strane potrebu kvalitetne fizičke i stručne zaštite, a uporedo sa tim upravljanje razvojem, odnosno održivim razvojem turizma, poljoprivrede i zanatstva“, kazao je Mrdak.

U JP Nacionalni parkovi su programima upravljanja za ovu godinu definisali ukupno 156 aktivnosti koje će sprovesti u cilju zaštite, razvoja i promocije Durmitora, Biogradske gore, Lovćena, Skadarskog jezera i Prokletija. Mrdak je kazao da je ukupna vrijednost planiranih aktivnosti oko 1,9 miliona EUR.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović naglasio je da je prostor velika šansa Crne Gore i nešto sa čime se ona „posebno diči“.

„Mi smo uspjeli normativno da zaštitimo značajan dio prostora, pod raznim nivoima zaštite imamo skoro petinu našeg prostora, i ključna je stvar da zajednički radimo na njegovoj zaštiti i stavljanju u punu funkciju“, smatra Gvozdenović.

On je podsjetio da u februaru počinje skrining za 27 poglavlje, koje se tiče životne sredine, i iz koje se prelazi u pregovarački proces što je, kako je kazao, veliki izazov za sve.

Bonus video: