Herceg Novi: Umro Miodrag Mališa Marović

Miodrag Mališa Marović biće sahranjen sutra u 14 sati u Herceg Novom, u porodičnoj grobnici na gradskom groblju na Savini
123 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 10:41h

Poznati novinar, publicista, pisac i crnogorski javni i društveni pregalac Miodrag Mališa Marović preminuo je u Herceg Novom u 83. godini poslije duže bolesti.

Prva i najveća Miodragova ljubav bilo je novinarstvo, kome je podario više od pola vijeka. Tokom studija na Novinarsko-diplomatskoj školi u Beogradu, novinarsku karijeru započeo u omladinskoj štampi, i nastavio je u najvećim novinskim kućama.

Sredinom šesdesetih i početkom sedamdesetih godina bio je stalni dopisnik Tanjuga i Politike iz Moskve. Bio je glavni urednik "Srednjoškolca", "Mladosti" i "Ekspres Politike". U novinskoj kući Politike proveo je četvrt vijeka, radeći na saradničkim , uredničkim, reporterskim i komentatorskim poslovima u četiri njena lista.

Pored Politike, bio je i urednik Ilustrovane Politike, kao i jedan od najuglednijih komentatora NIN-a u kome je i završio stalni profesionalni rad. U NIN-u je punih pet godina izlazila njegova kolumna " Sa 45 paralele", za koju je 1976. godine dobio najvišu novinarsku nagradu "Svetozar Marković".

Njegovi komentari i kolumne iz NIN-a, često su bili prenošeni i citirani u svjetskim agencijama i novinama zbog ekskluzivnosti informacija u njima i smjelog zalaganja za reforme SKJ i jugoslovenskog društva.

Miodrag Mališa Marović je ostavio dubok trag u jugoslovenskom novinarstvu i svojim Moskovskim dnevnikom

Miodrag Mališa Marović je ostavio dubok trag u jugoslovenskom novinarstvu i svojim Moskovskim dnevnikom, tokom dvije ipo godine njegovog svakodnevnog objavljivanja u Politici, kao i reportažama o životu običnih ljudi i putopisnim reportažama sa putovanja po SSSR-u i Mongoliji.

Sa dugih novinarskih turneja po zemljama Južne, Srednje i Sjeverne Amerike, a zatim i Azije, objavio je u NIN-u više političkih putopisa iz: Venecuele, Kolumbije, Perua, Paname, Meksika, SAD, zatim: Kine, Vijetnama, Sjeverne Koreje, Laosa i Singapura. Imao je stalne nedeljne komentare u listovima: Politika, Ekspres, Privredni pregled, i Pobjedi, tokom osamdesetih godina.

Uz Frana Barbijerija, još od sredine sedamdesetih godina, smatran je za vodećeg propagatora reformi u međunarodnom komunističkom pokretu, koje su tada dobile naziv Evrokomunizma. Od 1978. godine živio je i radio u Herceg Novom. Objavljivao je nedjeljni spoljnopolitički komentar u "Pobjedi", a kraće vrijeme bio je i glavni urednik Radija Herceg Novi. Sarađivao je i u nedjeljniku "Monitor" i dnevniku "Vijesti". Sve to kao prilog popularisanju građanske i demokratske Crne Gore i poštovanju ljudskih prava i sloboda.

Objavio je 12 publicističkih djela, među kojima knjige "Sumrak staljinizma", "Tri izazova staljinizmu", "Balkanski džoker- Albanija i Albanci", "Saga o Kučima", hroniku o usponu i padu najstarijeg dnevnika na Balkanu u periodu 1945 -2002. godine pod naslovom "Politika i politika", kao i romansiranu biografiju crnogorskog državnika i političara Veljka Milatovića.

Miodrag Mališa Marović biće sahranjen sutra u 14 sati u Herceg Novom, u porodičnoj grobnici na gradskom groblju na Savini. Komemoracija je zakazana za sutra 10 i 30 u zgradi Opštine Herceg Novi.

Bonus video: