Školovanje u SAD može biti greška: Dijete mu ekspresno spakovali i vratili kući

Sedamnaestogodišnja Isidora pošla je u Ameriku u septembru, ali je vraćena već u novembru
936 pregleda 35 komentar(a)
Igor Stijović, Foto: Vesko Belojević
Igor Stijović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.01.2013. 20:46h

Roditelji koji odluče da pošalju svoju djecu na školovanje u SAD preko programa razmjene organizacije “International Experience” (IE) moraju biti oprezni jer bi to iskustvo moglo da se pretvori u najveću grešku, upozorio je Podgoričanin Igor Stijović, čija je ćerka krajem prošle godine vraćena iz SAD.

Sedamnaestogodišnja Isidora pošla je u Ameriku u septembru, sa namjerom da tamo završi četvrti razred srednje škole, ali su je, kako je rekao njen otac, zbog nesuglasica sa porodicom u koju je došla, predstavnici IE vratili već krajem novembra.

Sjedište organizacije “International Experience” je u Njemačkoj, a njen program je priznat od Stejt dipartmenta. Program razmjene predviđa da nakon prijave, organizacija bira grad i porodicu u kojoj će neki učenik boraviti (host porodica) i školu koju će pohađati. Učenici uglavnom pohađaju treći ili četvrti razred u srednjim školama u Americi, a na kraju programa dobijaju diplomu koja se nostrifikuje u Crnoj Gori. Prijava za program je 4.500 eura, a novac se uplaćuje agenciji, dok se dodatnih 1.200 eura uplaćuje za avionsku kartu.

Problemi su, kako tvrdi Stijović, počeli još na prvom koraku, jer iako je njegova ćerka dobila državnu školu „Southern Alamance“ u Sjevernoj Karolini, mjesto u kojem je živjela bilo je "u nedođiji", a do škole je trebalo skoro 90 minuta vožnje.

"Pitao sam predstavnike organizacije može li to da se promijeni, a oni su bili izričiti da ne može. Meni ne može, ali znam da je nekome moglo. Istina, ne mogu ja da biram, ali očekujete neki korektniji odnos, nijesam ja njima malo novca ostavio", kazao je Stijović “Vijestima”.

Ukinuli internet, oduzeli mobilni

Njegova kćerka se od početka nije slagala sa host majkom. Sa druge strane, tvrdi Stijović, u školi je prihvaćena dobro, kako od profesora, tako i od novih drugova, a imala je i vrlo dobre ocjene. No, kako su u međuvremenu tenzije u porodici rasle, Isidora se za pomoć obratila lokalnoj koordinatorki u Americi i tražila da joj nađu novu porodicu sa kojom će živjeti tokom školovanja.

"Ukidaju joj interent vezu, oduzimaju mobilni telefon i ekspeduju je u roku od tri dana, bez šanse da joj daju drugu priliku. Dijete su spakovali, samo što je nije agent FBI pratio i još su u stanju da pričaju svašta bez dokaza"

"Ukidaju joj interent vezu, oduzimaju mobilni telefon i ekspeduju je u roku od tri dana, bez šanse da joj daju drugu priliku. Dijete su spakovali, samo što je nije agent FBI pratio i još su u stanju da pričaju svašta bez dokaza", naglašava Stijović, koji je advokat.

Prema njegovim riječima, Isidora je našla i poruku u kojoj njena host majka kaže drugom roditelju "Ne želim Isidoru u mojoj kući, želim da ode", a umjesto da joj pomognu, naglašava Stijović, koordinatori te Organizacije su to iskoristili kao povod da je vrate u Crnu Goru.

"Nije joj dozvoljeno ni da uzme iz škole dokaze da je pohađala nastavu i dotadašnje ocjene niti da se pozdravi sa bilo kim", kaže Stijović.

Prema njegovim riječima, sa svim dešavanjima porodica je bila upoznata uglavnom preko kćerke i host-porodice, dok su od IE-USA dobili svega dvije-tri mejl poruke. Stijović ističe da se slična situacija desila i njegovom sinu koji je promijenio host porodicu, jer ona koja mu je dodijeljena bila je daleko od škole, ali da tada nije bilo „nikakvih problema“.

Bakić: Razlozi su lične prirode

Koordinatorka ove organizacije za Crnu Goru Nives Bakić nije htjela da komentariše Stijovićeve tvrdnje jer nije ovlašćena za to. Ipak, ona je iskoristila priliku "da izrazi čuđenje za inicijativu gospodina Stijovića" koji je preko IE-USA poslao troje djece, od kojih dvoje ima "fantastično iskustvo i nezaboravnu školsku godinu provedenu u Americi".

"Starija ćerka je držala prezentacije po Srbiji i reklamirala IE, tako da je moje čuđenje još i veće. Treće dijete je, nažalost, vraćeno. Razlozi su lične prirode, uvijek štitimo dijete, i o tome su obaviještene samo američka ambasada u Podgorici i Stejt dipartment, koji je i pokrovitelj ovog programa“, objasnila je Bakić.

Direktor IE u Americi, Thomas Gillner kazao je "Vijestima" da po pravilima te organizacije i zbog sigurnosti korisnika, on ne može komentarisati pojedinačne slučajeve.

Uglavnom je dobro, ali budite oprezni

"Suština je da kada je išla moja starija ćerka, išlo je dvoje ili troje učenika, a sad ih je, čini mi se, otišlo oko trideset. Time se gubi na kvalitetu pri izboru porodica. Zapravo, mislim da su uzeli preveliki zalogaj koji ne mogu da sažvaću"

Prema njegovim riječima, problem je nastao nakon što je došlo do promjene strukture koja upravlja organizacijom. Takođe, u međuvremenu je otvoreno i predstavništvo u Crnoj Gori, dok su ranije učenike slali preko Beograda.

"Suština je da kada je išla moja starija ćerka, išlo je dvoje ili troje učenika, a sad ih je, čini mi se, otišlo oko trideset. Time se gubi na kvalitetu pri izboru porodica. Zapravo, mislim da su uzeli preveliki zalogaj koji ne mogu da sažvaću", smatra Stijović.

On kaže da postoji mnogo pozitivnih iskustava, ali da roditelji moraju biti obazrivi.

Bonus video: