Srbija šalje papire o gradnji elektrana

Vlada u Beogradu odlučila da informiše Podgoricu o branama na Limu, blizu granice sa Crnom Gorom
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 19:08h

Ministarstvo energetike Srbije do kraja ove nedelje dostaviće crnogorskim kolegama Studiju o procjeni uticaja projekta izgradnje hidroelektrana (HE) na rijeci Lim u blizini crnogorske granice, koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma tražilo.

Obećanje da će u narednih par dana dobiti sva tražena dokumenta su dali predstavnici srpskog ministarstva nakon cjelodnevnih konsultacija sa crnogorskim kolegama. Ta dokumenta crnogorsko ministarstvo tražilo je bezuspješno još u oktobru prošle godine, nakon čega je zaprijetilo obraćanjem Sekretarijatu ESPOO konvencije. Da je Vlada Srbije radila netransparentno upozorili su iz nadležnog ministarstva u Crnoj Gori ističući da ni jednom nijesu obaviješteni o planovima, kao ni o javnim raspravama vezanim za taj veliki energetski projekat.

Pomoćnica ministra Ivana Vojinović kazala je “Vijestima” da će dobijena dokumenta dostaviti na uvid građanima kako bi mogli dati komentare i kritike na planove susjedne republike. Ona je rekla da su dostavljanje dokumenata u što kraćem roku dogovorili sa pomoćnikom ministra Hranislavom Stojkovićem.

“Ministarstvo je nakon informacija da je održana javna rasprava o HE Brodarevo 1 i Brodarevo 2 u Beogradu tražila od nadležnog Ministarstva za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine dokumenta. Dogovorili smo se da studije biti dostavljene do kraja tekuće nedelje. Učinili smo sve da ostvarimo pravo koje imamo u skladu sa međunarodnim ugovorima”, kazala je Vojinović.

Ona je istakla da će svi građani moći da daju sugestije i komentare na planove Srbije u pograničnom dijelu, kao i da će ih mogu slati Ministarstvu koje će ih nakon toga proslijediti susjedima.

Nevladine organizacije (NVO) Euromost i Mreža sjevera napustile su prije dva dana javnu raspravu o izgradnji dvije hidroelektrane na rijeci Lim, Brodarevo 1 i Brodarevo 2 jer, kako su saopštili, crnogorska strana nije bila obaviještena o njenom održavanju. Oni su saopštili i da bili suočeni sa neviđenim kršenjem ljudskihi građanskih prava, kao i da su bukvalno izbačeni iz sale.

Iz NVO sektora upozoravaju da će u Crnoj Gori biti potopljeno devet kilometara toka rijeke zbog izgradnje brana, dok srbijanski predstavnici uvjeravaju da neće biti posljedica. Ekološke organizacije iz Srbije i Crne Gore već tri godine raznim akcijama, protestima, pa i krivičnim prijavama protiv nadležnih u Srbiji ukazuju na posledice potapanja Lima.

Ministarstvo vanjskih poslova preko ambasade Srbije ranije je zatražilo razmjenu prekograničnih informacija o mogućim prekograničnim uticajima projekta izgradnje HE Brodarevo, ali povratne informacije o projektu do nijesu dobili.

Biće potopljen dio teritorije Crne Gore?

Predstavnici crnogorskih NVO “Euromost“ i „Mreža sjevera“, koji tvrde da su izbačeni sa javne rasprave u Beogradu o gradnji elektrana na Limu, saopštili su da je interes da u “čitavu priču” budu uključeni stručnjaci iz Crne Gore, zajedno sa nevladinim sektorom kako bi sve postalo “ozbiljno”.

“Ako predstavnici REV kompanije i Vlade Srbije tvrde da neće ugroziti crnogorsku teritoriju zbog čega sve rade mimo zakona i očiju javnosti.

Zbog čega se aktivnosti ne realizuju javno i transparentno kada je u pitanju tako velika investicija”, piše u saopštenju. Dodaje se da je svakom ko je prošao magistralnom dionicom Kumanica-Brodarevo jasno dokle će se potopiti teritorija Crne Gore: ”Da ne govorimo o pomjeranju magistrale 21 i gradnji koja će da traje pet godina.

To će se svakako odraziti i na turizam kod nas, jer je opšte poznato da je jedan tunel u blizini crnogorske granice građen dvije godine i još nije završen, a što su pratili i dugotrajni zastoji u saobraćaju”.

Bonus video: