Podgorica: Prvi smrtni slučaj u ovoj sezoni gripe

“Riječ je o osobi kod koje je usljed hroničnog oboljenja bubrega postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa”
317 pregleda 1 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Arhiva Vijesti
Institut za javno zdravlje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.01.2013. 14:56h

Institut za javno zdravlje registrovao je prvi smrtni slučaj u ovogodišnjoj sezoni gripeF, i to do influenze tipa B, a žrtva je šesdesetogodišnja pacijentkinja iz Podgorice, koja je u Klinički centar Crne Gore preminula u srijedu.

“Riječ je o osobi kod koje je usljed hroničnog oboljenja bubrega postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa”, piše u saopštenju Instituta.

Epidemiolozi upozoravaju da je od 24. decembra prošle godine značajno porastao broj registrovanih obolijevanja od bolesti nalik na grip u odnosu na raniji period.

“Registrovana incidencija od 17,1/100.000 je još značajno ispod epidemijskog praga. Najveći broj oboljelih je u uzrastu od pet do 14 godina, odnosno u školskoj populaciji, ali je taj broj za skoro 30 odsto manji u toku prve sedmice ove godine, u odnosu na posljednju prošle, što se objašnjava početkom školskog raspusta. Do sada je u Crnoj Gori laboratorijski potvrđena cirkulacija i virusa gripa tipa B i virusa gripa tipa A”, piše u saopštenju.

Iz Instituta su kazali da se u narednom periodu može očekivati dalji rast broja oboljelih, ali da će, najvjerovatnije, biti ograničenog karaktera, zbog školskog raspusta.

“Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa – vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju”, piše u saopštenju.

Iz Instituta su kazali da se u narednom periodu može očekivati dalji rast broja oboljelih

Epidemiolozi preporučuju i opšte mjere prevencije, kao što su izbjegavane bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

U saopštenju navode da se u Evropi prijavljuje sporadična ko-cirkulacija virusa influence A (H1N1), A (H3N2) i virusa influence tip B.

Bonus video: