Ni glasa iz Srbije o hidroelektrani na Limu

Iz Ministarstva su naveli i da će ukoliko studija ne bude dostavljena naredni korak biti uključivanje Sekretarijata Espoo konvnecije u slučaju HE Lim
77 pregleda 1 komentar(a)
rijeka Lim, Foto: Rabrenović
rijeka Lim, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 08.01.2013. 15:41h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma tražiće danas od predstavništva Espoo konvencije u Srbiji studiju uticaja na životnu sredinu i ostale dokumente vezane za izgradnju hidroelektrana na rijeci Lim.

Takvu odluku ministarstvo je donijelo nakon što Vlada republike Srbije nije obavijestila Crnu Goru o mogućnosti učešća u prekograničnim o konsultacijama vezano za izgradnju hidroeletrana. Kako je juče saopšteno iz tog vladinog resora Ministarstvo vanjskih poslova preko ambasade Srbije zatražilo je razmjenu prekograničnih infomacija i održavanje konsultacija o mogućim prekograničnim uticajima projekta izgradnje HE Brodarevo I i II na Limu.

“Do sad Ministarstvu održivog razvoja i turizma nije upućeno obavještenje o mogućnosti učešća u prekograničnim konsultacijama u skladu sa navedenim međunarodnim ugovorom o namjeri realizacije izgradnje hidroelektrana, niti je dostavljena Studija o procjeni uticaja projekta izgradnje hidroenergetskih objekata Brodarevo 1 i Brodarevo 2. Zato će Ministarstvo održivog razvoja i turizma već 9. januara 2013. kontaktirati fokal pointa Espoo konvencije u Srbiji i zatražiti da Crna Gora bude konsultovana, kao i zatražiti dostavljanje Studije o procjeni uticaja Projekta kao i ostalih relevantnih dokumenta, sa ciljem davanja komentara na iste”, saopštila je porparolka ministarstva Milica Lekić.

Iz Ministarstva su naveli i da će ukoliko studija ne bude dostavljena naredni korak biti uključivanje Sekretarijata Espoo konvnecije u slučaju HE Lim.

“Konvencija o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu - Espoo obavezuje strane ugovornice da pojedinačno ili zajednički preduzimaju sve pravne, administrativne ili druge mjere koje proističu iz Konvencije u odnosu na predložene aktivnosti koje mogu izazvati značajne prekogranične uticaje, definiše postupke za procjenu uticaja na životnu sredinu koji omogućavaju učešće javnosti i pripremu dokumentacije o procjeni uticaja na životnu sredinu”, saopštila je Lekić.

I Crna Gora i Srbija su strane ugovornice Espoo konvencije.

Bonus video: