"TVCG je pod pritiskom, daju samo jednu stranu"

Na TV Vijesti se gleda kao na objektivnu televiziju koja pokreće društveno važne teme, prva objavljuje važne vijesti i nudi objašnjenja
287 pregleda 9 komentar(a)
rtcg, dnevnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
rtcg, dnevnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.01.2013. 15:19h

Televiziji Vijesti vjeruje 48 odsto građana, dok skoro četvrtina stanovništva ima najmanje povjerenja u Radio televiziju Crne Gore (RTCG), pokazalo je istraživanje IPSOS Stratedžik marketinga.

Prema rezultatima istraživanja, koje je naručila RTCG, više od polovine građana TV Vijesti najčešće smatra kriznim medijem, odnosno televizijom koju prate kada se dešava nešto važno, što je značajno češće nego kada su u pitanju ostale televizijske stanice "pa i RTCG koja je drugi najvažniji krizni medij".

"Jako je važno naglasiti da RTCG bilježi značajan rast kada je u pitanju krizno informisanje, sa 20 odsto u 2011. na 31 odsto u 2012. godini", ističu stručnjaci "Stratedžik marketinga".

Televizijske stanice se, u pogledu kvaliteta, grupišu na sličan način kao i 2011. ali se, unutar grupe televizija koje se najšire definišu kao informativne, "jasno izdvaja TV Vijesti i u toj kategoriji nemaju konkurenta".

"Na TV Vijesti se gleda kao na objektivnu televiziju koja pokreće društveno važne teme, prva objavljuje važne vijesti i nudi objašnjenja. Takođe, TV Vijesti se vidi kao televizija koja izvještava o stvarima o kojima drugi ne smiju ili neće, a pri tom prikazuje različite uglove i postaje sve bolja i bolja", zaključuje se u istraživanju.

To istraživanje je bilo povodo članu Savjeta RTCG Goranu Đuroviću da zatraži od generalnog direktora Rada Vojvodića da izabere novog direktora programa, umjesto Radojke Rutović, kojoj mandat ističe ovog mjeseca.

Javni servis se, s druge strane, doživljava kao televizija s dugom tradicijom, koja trpi snažnan politički uticaj i najčešće prikazuje samo jednu stranu priče. No, tvrde u "Stratedžik marketingu", ti atributi se danas rjeđe vezuju za RTCG nego što je to bio slučaj prije godinu dana.

TV Vijesti se u 36 odsto slučajeva najčešće navodi i kao omiljena televizijska stanica koju najčešće gledaju, dok je 41 odsto tretira kao glavnu televizijsku stanicu.

Istraživanje je pokazalo i da, u odnosu na 2011. godinu, Javni servis građani daleko češće vide kao svoju glavnu (19 odsto) i omiljenu (13 odsto) televizijsku stanicu.

Istraživanje je pokazalo da je RTCG omiljena televizijska stanica starijima od 50 godina, onima sa osnovnim obrazovanjem i Crnogorcima

"Ipak, po omiljenosti, i dalje su ispred nje televizijske stanice koje emituju program pretežno zabavnog karaktera: Pink M i Prva TV, i TV Vijesti, navodi se u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da je RTCG omiljena televizijska stanica starijima od 50 godina, onima sa osnovnim obrazovanjem i Crnogorcima, dok se rast primjećuje u ciljnoj grupi od 50 do 59 godina, kao i među stanovnicima sa sjeverozapada i istoka Crne Gore.

"Najvažniji razlog zbog kojeg pojedinci vide TV RTCG kao svoju omiljenu televiziju jeste brzina objavljivanja vijesti i informacija, gdje se bilježi i najveći rast u odnosu na 2011. godinu, kvalitet programa i objektivnost", stoji u istraživanju.

Iako se RTCG izdvaja sa informativnim, kulturno-umjetničkim, naučno-obrazovnim i dokumentarnim programom i istraživačkim novinarstvom, najozbiljniji rast kvaliteta zabilježen je kod sportskog i domaćeg serijskog programa.

Istraživanje je pokazalo da Televizija Vijesti i dalje ima najjači brend, dok je snaga brenda Pink Montenegro, kao druge po redu, značajno opala, što je slučaj i sa Televizijom Atlas. Po snazi brenda, koja je relativno niska i nepromijenjena u odnosu na 2011. godinu, RTCG je na trećem mjestu.

Kada su u pitanju pojedinačne karakteristike, Televizija Pink M najveći pad bilježi na atributima važnosti, razlikovanja i kvaliteta, a građani kod RTCG i dalje najslabije ocjenjuju popularnost i kvalitet.

Istraživanje je sprovedeno od 5. do 10. decembra 2012. godine, a obuhvatilo je 815 građana Crne Gore starijih od 15 godina.

Pristrasnost je prva asocijacija na Javni servis

Veliki broj građana Crne Gore, skoro 17 odsto, kao prvu asocijaciju na RTCG navodi pristrasnost, dok su pozitivne asocijacije, izuzev tradicije, ažurnog i kvalitetnog programa, veoma rijetke. Isti broj građana, kao spontanu asocijaciju, spominje i centralnu informativnu emisiju za koju građani smatraju da je pristrasna.

Kako ističu iz "Stratedžik marketinga", građani većinom smatraju da je zastupljenost tema u centralnoj informativnoj emisiji Javnog servisa bolje balansirana danas nego 2011. godine. Istraživanje ukazuje da se Televiziji Pink dodaje atribut zabave, dok Prva TV ima bolji imidž od Pinka i "prepoznaje se kao TV u naletu, koja raste i nudi nešto novo":

"Prva TV je ‘pokupila’ atribute koji su u prethodnom talasu vezivani za Atlas i danas se percipira kao moderna, dinamična, zabavna televizija

"Prva TV je ‘pokupila’ atribute koji su u prethodnom talasu vezivani za Atlas i danas se percipira kao moderna, dinamična, zabavna televizija, koja nudi raznovrstan program i postaje sve bolja i bolja."

Istraživanje je pokazalo da svaki peti građanin Crne Gore nikada ne sluša radio, pa je blizu 40 odsto njih odgovorilo da je juče slušalo radijski program, dok je više od polovine populacije to učinilo u posljednjih sedam dana.

Što se tiče Radija Crne Gore, čak 60 odsto građana nikada ne sluša program tog radija, a oko šest odsto to čini redovno.

Bonus video: