Poslanici čekaju Venecijansku komisiju, Odbor odložio raspravu

Branislav Radulović očekuje da VK podrži Vladin Predlog izmjena Zakona o sudskom savjetu i sudijama
192 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Radulović, Foto: Savo Prelević
Branislav Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.06.2018. 13:06h

Potpredsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović očekuje da Venecijanska komisija (VK) podrži vladin Predlog izmjena Zakona o sudskom savjetu i sudijama, kojim se predlaže da mandat članovima tog tijela traje do izbora novih. To je prelazno rješenje jer SS ističe mandat za desetak dana, a izbor dijela članova zavisi od odluke opozicije da li će učestvovati u radu Skupštine i podržati kandidate.

U pitanju je četvoro članova SS iz redova pravnika, dok preostalih šest nije sporno. Izmjene zakona su na dnevnom redu sjednice Skupštine, a Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu juče je za narednu sedmicu odložio izjašnjenje o vladinom predlogu jer čekaju stav VK i Zakonodavnog odbora, potvrđeno je “VIjestima”.

Ministar pravde Zoran Pažin učestvovaće na plenarnoj sjednici VK, koja počinje u petak.

“Predloženo rješenje nije u koliziji sa Ustavom i Ustavom se propisuje da se zakonom bliže uređuju organizacija i nadležnost organa vlasti kada je to neophodno za njihovo funkcionisanje. Drugi razlog je cjelishodnost ovog rješenja koje ide u pravcu eliminisanja blokade sistema. Ovo rješenje je izuzetak koji se aktivira samo u situaciji kada druga institucija, parlament blagovremeno ne obavi svoju ustavnu nadležnost”, kaže Branislav Radulović za “Vijesti”.

On podsjeća da je dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini za izbor članova SS treba da obezbijede “kompetentnost, autoritet i nezavisnost članova”.

“Očito je problem nepostojanje političkog dijaloga unutar parlamenta, koji je osnov da bi se sproveo model izbora.Predloženi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o SS je institucionalni odgovor koji treba da postojećem sazivu, u periodu od isteka mandata do izbora novih članova Savjeta, omogući da, u statusu vršioca dužnosti, omogući rad kako ne bi nastupila blokada u radu ovog tijela”, kaže Radulović.

Bonus video: