Fekalije više ne teku u Moraču

Makrid je rekao da su se pregledom konstrukcije utvrdili da su nosači starih cijevi pokradeni i naglasio da je nabavka i montaža novih cijevi koštala od 25 do 30.000 eura
349 pregleda 3 komentar(a)
Morača, Foto: Boris Pejović
Morača, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.12.2012. 10:23h

Tehnički direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacije Filip Makrid rekao je da su stručne ekipe tog preduzeća juče montirale nove kanalizacione cijevi na Krivom mostu i naglasio da otpadne vode i fekalije ne otiču više u rijeku Moraču.

Makrid je rekao da su se pregledom konstrukcije utvrdili da su nosači starih cijevi pokradeni i naglasio da je nabavka i montaža novih cijevi koštala od 25 do 30.000 eura.

"Nosači su odvijeni ključem. Nije nam jasno ko je to mogao da uradi. Prijavili smo policiji. Vjerujem da su ispod mosta živjele skitnice. Međutim, najvažnije je da možemo reći da smo riješili problem. Cijevi po mjeri su urađene u Hrvatskoj i montirane. Očekujemo da će cijevi na sastavima točiti po malo dok sve ne nalegne i za to smo pripremili zaptivnu masu. Skele sa mosta nećemo ukloniti još par dana, iako ne očekujemo probleme jer je materijal zadovoljavajućeg kvaliteta, ali moramo biti sigurni da će sve besprekorno funkcionisati", rekao je Makrid.

Cijevi su dopremljene iz fabrike "Krah" iz Vrgorca u Hrvatskoj. Predstavnici fabrike su kontaktirani u četvrtak, odmah nakon havarije, a izrada cijevi je počela odmah uprkos novogodišnjim i božićnim praznicima u Hrvatskoj.

Havarija se dogodila u četvrtak poslije podne, nakon što su se dvije dotrajale cijevi otkačile ispod Krivog mosta i stropoštale u rijeku.

Stručne ekipe Vodovoda bile su prinuđene da brzo intervenišu, usmjeravajući otpadne vode i fekalije u rijeku Moraču, jer bi zatvaranjem cjevovoda napravili problem stanovnicima dijela grada preko Morače, Zabjela, Starog Aerodoroma i Konika.

Rukovodilac Sektora za ispitivanje kvaliteta vode i vazduha za hidrologoju i seizmologiju Pavle Đurašković najavio je da će analizirati vodu i da će danas, odnosno 31. januara, biti poznati rezultati.

Predstavnica NVO "Green Home" Jovana Janjušević savjetovala je da se ne konzumira rječna i jezerska riba narednih dana kao i da se vodom iz rijeke ne navodnjavaju poljoprivredna gazdinstva.

Ona je saopštila da je teško utvrditi stepen štetnih posljedica po riječni ekosistem bez preciznih informacija o količini kanalizacionih voda. Prema njenom mišljenju incident sa izlivanjem otpadnih voda i fekalija u rijeku "u realnim uslovima neće imati katastrofične razmjere".

"Kanalizacione vode, pored fekalija, sadrže i različite deterdžente i slične hemikalije. Ispusti takvog sadržaja imaju prvenstveno negativan uticaj na riblji fond, ali ne treba zanemariti i druge vodene organizme. Uticaj na ekosistem Morače i Skadarskog jezera je gotovo automatski s obzirom na to da se rijeka uliva u jezero", izjavila je tada Janjuševićeva.

Bonus video: