Od porodične građevine stare 170 godina napravili hotel

Kulu su polovinom 19. vijeka gradili najbolji neimari iz Makedonije, specifičnim materijalima i tehnikama, a izgradnja je trajala četiri godine
126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2013. 14:07h

Porodica Neković obnovila je svoju porodičnu kuću - kulu staru 170 godina, i napravila hotelski kompleks priznatiji i kao Gusinjska kula. Nekovići su se iz Slovenije, u koju su odselili 1987. godine, vratili da žive u Gusinje.

Jedan od dva brata, Edin Neković, priča za „Vijesti“ kako je sve počelo.

"Godinama je kula predstavljala kulturno-istorijski spomenik Gusinja i veoma smo zadovoljni što kula i nakon rekonstrukcije nije izgubila ništa od autentične arhiktekture"

Neković je "Vijestima“ ispričao da su kulu polovinom 19. vijeka gradili najbolji neimari iz Makedonije, da se radilo o specifičnim materijalima i tehnikama, te da je izgradnja trajala četiri godine.

"Neimari su bili iz Debra, koji se nalazi na granici Makedonije i Albanije, i bili su poznati u to vrijeme kao zidari ovakvih kula. Ćoškovi, sami uglovi kule čine ploče klesanog kamena koji je tada donesen iz Hercegovine, dok je ostali kamen vađen iz rijeke Grnčar blizu Gusinja i tadašnjih kamenoloma, ako ih je imalo. Naravno, u zidovima kule nema cementa, već se tada za zidanje koristilo bjelance kokošjeg jaja, pomiješano sa pijeskom i vodom i to je bila veoma tvrda mješavina, kao danas cement. U to vrijeme nije mogao svako imati kulu, a nakon četiri godine izgradnje, kula je useljena. Prvi sprat je služio kao magacin, dok su ostali spratovi bili namijenjeni gostima, prizemlje i dva sprata i na vrhu je bila puškarnica", priča Neković.

Prije rekonstrukcije bilo je predloga da se kula sruši, ali je Edin zajedno sa majkom i bratom pristupio obnovi, vođen željom da se vrati u rodni kraj.

Pretpostavlja se da na teritoriji plavske opštine ima oko četrdeset kula, koje svojom specifičnom arhitekturom predstavljaju značajno kulturno blago tog područja

Danas je kula prava atrakcija za brojne turiste iz Crne Gore i inostranstva, a Nekovići planiraju proširenje smještajnih kapaciteta.

Brojni pečalbari iz Gusinja po nekoliko puta godišnje posjećuju svoje rodno mjesto i sve više njih se odlučuje da sagradi kuće u zavičaju

Nekada služile za odbranu

Pretpostavlja se da na teritoriji plavske opštine ima oko četrdeset kula, koje svojom specifičnom arhitekturom predstavljaju značajno kulturno blago tog područja.

Osim što su služile za stanovanje, kule su korišćene i za odbranu od napadača, u te svrhe korišćen je posljednji sprat, gdje su se obično nalazile puškarnice.

Poznata je Kula Redžepagića u Plavu koja je zaštićena kao kulturno-istorijski spomenik.

Brojni pečalbari iz Gusinja po nekoliko puta godišnje posjećuju svoje rodno mjesto i sve više njih se odlučuje da sagradi kuće u zavičaju.

Galerija

Bonus video: