Medenica se sprema za diplomatiju

Predsjednica Vrhovnog suda podržala preporuku Venecijanske komisije za promjenu Ustava, ali je uzdržana povodom predloga da se pooštre kazne za napad na novinare
98 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2012. 08:22h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica rekla je da podržava predlog Venecijanske komisije da se, izmjenama Ustava, promijeni način izbora predsjednika Vrhovnog suda tako što bi ga birao i razrješavao Sudski savjet dvotrećinskom većinom, na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda, te da mu bude ograničen mandat na pet godina.

Medenica je, u razgovoru za “Vijesti” ocijenila da je ovakav amandman veoma pozitivan, čime se eliminiše mogućnost političke intervencije kad je u pitanju izbor predsjednika Vrhovnog suda: “Normalno, ovakvom načinu izbora mora prethoditi transparentna procedura za imenovanje i razrješenje na predlog sudija Vrhovnog suda, što do sada nije bio slučaj”.

Bilo bi smjelo da se okušam u diplomatiji

Vi ste zaokružili četiri godine na čelu Sudskog savjeta i Vrhovnog suda. Da li ostajete u sudstvu nakon izmjena Ustava koje bi se, po najnovijim najavama, mogle u Skupštini završiti na proljeće?

Ništa se ne mijenja u odnosu na stav za mandat Sudskog savjeta koji sada funkcioniše, s tim što ističem da sam već pet godina na čelu Vrhovnog suda, kao i četiri i po godine na čelu Sudskog savjeta. U sudstvu i tužilaštvu sam 33 godine i mislim da je to moje profesionalno opredjeljenje. Međutim, nikada ne možete biti čvrsti pri stavu da li ćete karijeru nastaviti gdje ste počeli ili ćete se vremenom opredijeliti za neki drugi profesionalni izazov.

Da li ovo znači da razmišljate da karijeru završite van pravosuđa? Možda u politici ili diplomatiji?

Nikada me politika nije zanimala, a u jednom prethodnom intervjuu sam rekla i zbog čega. Nijesam osoba koja bi mogla odgovoriti politici i njenim izazovima, a diplomatija je već nešto sasvim drugo. Da napustim sudstvo i time svoje životno opredjeljenje i okušam se u diplomatiji bio bi veoma smio poduhvat. Svaki smio poduhvat počinje u nama

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: