Imperija Dudića u Kotoru netaknuta, dogovor sa Opštinom važi još 30 godina

Dudićeva imperija u Kotoru nije dirnuta ni nakon njegove smrti, a samo su pojedine firme formalno promijenile vlasnike
552 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2012. 21:34h

Ugovor o zakupu, koji je preduzeće “Trecom”, sklopilo sa Opštinom Kotor na 35 godina, i dalje je na snazi i niko ga nije dovodio u pitanje nakon što je ubijen Dragan Dudić Fric, koji je bio stvarni vlasnik, potvrđeno je “Vijestima” u kotorskoj opštinskoj administraciji.

Dudić je, kako su naveli, platio Opštini 1,8 miliona eura na osnovu Ugovora o regulisanju potraživanja i plaćanja sklopljenog 2008. godine.

On je obuhvatao korišćenje nekoliko objekata u Starom gradu - Gradsku kafanu (u kojoj je sada restoran “As”), hotel “Cataro” sa kasinom kome je nedavno vlada oduzela licencu, kao i dio Citadele gdje se nalazi ljetnja bašta i turistička agencija.

Prostorije agencije sada koristi Konzulat Hrvatske, koji ih je iznajmio od “Trecoma”.

Istražni organi se nijesu zanimali otkud pomorcu sa brodova “Jugooceanije” milionsko bogatstvo koje je posljednjih godina opterećeno isto takvim hipotekama

I “Bastion commerce” je sa Dudića, 10. oktobra, preveden na njegovog brata Vladana. Upravo preko te kompanije bivši pomorac je imao ambiciju da obnovi crnogorsku flotu, pa je naručio dva broda u sidnejskom brodogradilištu, za koje nije poznato šta se sa njima desilo u međuvremenu.

Većina ostalih firmi i restorana, a Dudić ih je u Kotoru imao najmanje 16, vode se na “stare” vlasnike - njegovu udovicu Zoju Dudić, rođaka Janka Rackovića, prijatelja i saradnika Smiljana Samardžića, sina Damjana Dudića ili druge, rođake i poslovne saradnike, među kojima je i njegova bivša sekretarica.

Preduzeća su registrovana za razne varijante pomorskih i špediterskih poslova, od nabavke brodova do konsultantskih usluga, za stambenu izgradnju, trgovinu na veliko, za proizvodnju cementa, turizam i ugostiteljstvo…

Istražni organi se nijesu zanimali otkud pomorcu sa brodova “Jugooceanije” milionsko bogatstvo koje je posljednjih godina opterećeno isto takvim hipotekama.

Svjedoci u postupku koji je njegova udovica Zoja Dudić vodila protiv Hipo Alpe Adria lizinga u podgoričkom Osnovnom sudu, zbog hipoteka na imovinu, potvrdili su da su samo deklarativno bili vlasnici i direktori kompanija iza kojih je stajao pokojni kotorski biznismen.

Sama Zoja ispričala je da je samo “figurirala kao vlasnik “Secondo porta” i da je uglavnom bila u Grčkoj, sa djecom.”Dok je bila u Atini, Dragan je firmu prebacio sa nje na momka koji je bio direktor Janka Rackovića, koji je zapravo rođak njenog muža”, navodi se u sudskim spisima.

Dudićeva udovica je objasnila da on nije imao nikakvu imovinu kada su se vjenčali i da su živjeli kod njegovih roditelja.

On je zatim iz “Jugooceanije” prešao da plovi za stranu kompaniju, da bi poslije dvije-tri godine prestao sa tim i otvorio firmu “Bastion comerce”, koja je uvozila cement.

Dudićev prijatelj Smiljan Samardžić, koga su istražni organi u Grčkoj označili kao učesnika u pranju novca od kokaina i dalje vodi firme “Bastion company” i “Grande bastion”

Janko Racković, prema podacima privrednog registra Poreske uprave, osnivač je i director “Second porta” u čijem je vlasništvu diskoteka “Maksimus”, zatim je u upravama “Rivijere AD”,”Unique projects” i “Bastion ship manegmenta”.

On je, međutim, tokom suđenja ispričao da je “Dragan bio ključna figuira za sve, dok su oni na vodećim pozicijama bili samo formalno”.

Sličnu izjavu dao je na sudu i drugi rođak Dragan Basorović, koji je upisan kao vlasnik preduzeća registrovanog za hotelijerstvo “Uniqua projects”, a kome je Dudić bio ujak.

Dudićev prijatelj Smiljan Samardžić, koga su istražni organi u Grčkoj označili kao učesnika u pranju novca od kokaina i dalje vodi firme “Bastion company” i “Grande bastion”.

Iako je bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović ranije poslanicima saopštio da je Dudić bio pod operativnom obradom, koja je navodno trajala do njegove smrti, ona nije rezultirala pokretanjem krivičnog postupka iako su službe u okruženju imale informacije da je bio dio (Darka) Šarićevog lanca za šverc kokaina.

Mreža istraživačkih novinara OCCRP objavila je zahtjev za sprovođenje istrage beogradskog specijalnog tužilaštva od 6. januara 2010, kojim je traženo od Specijalnog suda da Dudiću odredi pritvor i raspiše potjernicu, zbog njegovog učešća u organizovanju šverca kokaina.

Uprava policije je saopštila “Vijestima” da oni nijesu 2010. “dobili zahtjev za lišenje slobode D. D.”

“Posjedovanje operativne informacije o nekom licu nije dovoljan osnov za lišenje slobode.

Ono se može realizovati na osnovu prethodno raspisane međunarodne potjernice, ukoliko su prije toga ispunjeni zakonski uslovi da crnogorski državljanin može biti lišen slobode po međunarodnoj potjernici”, objasnila je policija proceduru.

Galerija

Bonus video: