Najteži invalid u Crnoj Gori godinama bije bitku sa tamom, bolom i samoćom

Sjutra će na „Sceni 213“ u Nikšiću biti održana tri koncerta za Slavoljuba Jokića
8 komentar(a)
Slavoljub Jokić, Foto: Ivan Petrušić
Slavoljub Jokić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.12.2012. 17:47h

Slavoljub Jokić iz Nikšića odavno je prestao da vjeruje u Djeda Mraza i novogodišnje želje, jer zna da se njegova najveća želja ne može osvariti – da bude zdrav. Nije ni sujevjeran iako mu je broj 13 donio nesreću, jer ga je 13. jula 1994. godine, dok je vozio bicikl, udario automobil i on ostao slijep i nepokretan.

Igrao je folklor – osam godina u KUD-u „Čelik“ i isto toliko u „Zahumlju“. Bavio se kuglanjem, i 1993. proglašen je za najboljeg kuglaša Crne Gore. Bio je vatreni navijač "Crvene zvezde“ i za osam godina odgledao je svih 16 derbija.

"I dalje pratim sve što ’Zvezda’ radi. Polažem velike nade u Džajićev povratak“, sa tužnom sjetom priča Slavoljub.

Slavoljubova sedamdesettrogodišnja majka Milosava je takođe slabog zdravlja, ali o sebi ne razmišlja. Sin joj je jedina briga. Prošle godine je operisala štitnu žlijezdu, a prije dvadesetak dana je slomila ruku

Slavoljubova sedamdesettrogodišnja majka Milosava je takođe slabog zdravlja, ali o sebi ne razmišlja. Sin joj je jedina briga. Prošle godine je operisala štitnu žlijezdu, a prije dvadesetak dana je slomila ruku.

"Trudim se da mu priuštim sve što mogu sa novcem koji imamo. Ja pripam 140 eura penzije, Slavoljub 130, a za lijekove svakog mjeseca damo oko stotinu. Morali smo i da se zadužimo, jer je prošle godine popustio krov", priča Milosava.

Slavoljub voli sport i muziku, posebno etno. Voli i da „čita“. Učlanio se u Biblioteku za slijepe i uzima CD-ove koji mu pomažu da lakše podnese bol i samoću.

Svi oni koji nijesu zaboravili šta znači humanost mogu da odu do Prve banke i uplate onoliko koliko mogu, br. žiro računa: 535-0100200088160-05 sa pozivom na račun 535-1-76

"Akord" organizuje humanitarni koncert

Kada je prije 11 godina direktor Kulturno-kreativnog centra „Akord“ Dragan Knežević saznao za nedaću koja je zadesila Slavoljuba, odlučio je da organizuje humanitarne koncerte i tako pomogne čovjeku koga smatra „herojem ovoga vremena“. Kako tada, tako i danas.

"Akord" s ljubavlju za Slavoljuba Jokića >>>

"Čovjek čiji su život skoro 19 godina bol i tama zaboravljen je od svih. Ali, ne i od akordovaca. I ove godine organizujemo tri koncerta pod nazivom ’Slavoljubu s ljubavlju’ na kojima predstavljamo publici naše najnovije kreacije iz oblasti plesa, folklora, muzike, manekenstva, a kroz prodaju ulaznica prikupljamo sredstva koja su Slavoljubu neophodna za kupovinu lijekova, medicinskog i higijenskog materijala, namirnica”, kazao je Knežević.

Sjutra će na „Sceni 213“ biti održana tri koncerta – u 12 časova nastupa plesni studio „Tina“, u 17.40 je „Akordova“ plesna akademija i u 19.30 novogodišnji hepening Dječijih horova “Slatki akordi” i revija manekena.

Bonus video: