Novaković nagrađen u Meksiku: Tradiciju ne čuva samo niža cijena

Osim u Meksiku, Novaković je ranije osvojio i nagradu za drugo mjesto na međunarodnom takmičenju za stambeno-poslovni objekat u Budvi
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 20:23h

Iako je održiva gradnja svakodnevna praksa u svijetu, u Crnoj Gori još nije potpuno razvijena svijest o tome i, generalno, vrlo malo se vodi računa o takvoj gradnji, smatra mladi arhitekta Nikola Novaković, direktor arhitektonskog biroa “Enforma” iz Kotora i autor projekta vile u Stolivu koji je nedavno na prestižnom svjetskom takmičenju “Cemex Building Award”, održanom u Meksiku, osvojio treće mjesto u kategoriji održive gradnje.

Izgradnja takvih objekata, naveo je on, skuplja je za od 10 do 20 odsto, što je, smatra, i najveći razlog za slab pristup održivoj gradnji.

“Međutim, takva investicija je opravdana nakon pet godina eksploatacije objekta. Kada je u pitanju moderna arhitektura i dizajn, naši ljudi su vrlo obazrivi sa bilo čim što je novo, jer jako teško prihvataju novine i radije se odlučuju za neke ustaljene forme. I zbog svega toga, iako mi potenciramo princip održive gradnje i svoj pristup baziramo na tome, konačan ishod na kraju, ipak, zavisi od želja investitora”, kazao je Novaković za “Vijesti”.

U konkurenciji od čak 634 projekta pristiglih iz čitavog svijeta, odbor za dodjelu te međunarodne nagrade prepoznao je vrijednost projekta iz Crne Gore i istakao ga kao jedan od dobrih primjera održive gradnje.

Investitor vile u Stolivu je engleska kompanija “Pluto Capital”.

“Cemex nagrada za naš studio predstavlja veliki podsticaj da nastavimo sa kreativnim radom i budemo još bolji, ali i veliku satisfakciju, jer je ovo kruna našeg rada i truda u proteklih šest godina koliko postoji naša firma. Od samog početka cilj nam je bio da studio postavimo na pravi put, u čemu smo i uspjeli, a što najbolje potvrđuje ova nagrada”, rekao je Novaković.

Inspiraciju za projekat vile u Stolivu su našli u mediteranskom ambijentu, zbog čega je kuća projektovana u formi školjke koja se otvara u pravcu tri vizure ka zalivu - ostrvima, Perastu i Gornjem Stolivu, kreirajući jedinstveni oblikovni izraz kako u eksterijeru, tako i u unutrašnjem prostoru.

“Investitor nam je dao potpunu kreativnu slobodu, sa zadatkom da napravimo ne što neobično i specifično, a što na tržištu ne postoji. I to je jako dobar pristup. Inspiracija je proistekla iz samog okruženja i ambijenta, što je jedan od znakova prepoznavanja našeg studija i rada”.

“Svaki naš projekat proističe iz analize kojom težimo da budemo, što je moguće više, u skladu sa principima održivosti, a rješenja nalazimo i u tradicionalnoj crnogorskoj kući, koja je jednim dijelom održiva i pasivna. To se ogleda u debelim kamenim zidovima, malim otvorima, često poluukopana, što veoma doprinosi temperaturnoj konstanti objekta, zatim čuvanju kišnice sa krova... Sve ovo predstavlja dobru bazu da se na osnovu tradicije kreira održiv, savremen i moderan objekat”, rekao je Novaković.

Bolji i od uzora

Osim u Meksiku, Novaković je ranije osvojio i nagradu za drugo mjesto na međunarodnom takmičenju za stambeno-poslovni objekat u Budvi.

U konkurenciji su bila najveća svjetska imena arhitekture, među kojima su bile inostrane arhitekte koji su Novakoviću bili uzori i idoli tokom studija arhitekture.

Novaković se prisjeća da je na tom takmičenju žiri bio u “šoku” kada su saznali da iza tog projekta stoji relativno mlad arhitektonski studio iz Crne Gore koji je iza sebe ostavio mnoga poznata imena svjetske arhitekture koji su učestvovali na takmičenju.

Projekat vile u Stolivu, čiji je autor Nikola Novaković, na prestižnom svjetskom takmičenju „Cemex Building Award” u Meksiku, osvojio je treće mjesto u kategoriji održive gradnje.

Galerija

Bonus video: