Prostorni plan autoputa Bar–Boljare razrađuje koridor i trasu autoputa

Ministarstvo održivog razvoja i turizma reagovalo povodom informacije o trasi auto-puta Bar Boljare
202 pregleda 0 komentar(a)
Vasove vode, Beranselo, Foto: NVO Ozon
Vasove vode, Beranselo, Foto: NVO Ozon
Ažurirano: 26.12.2012. 16:41h

Detaljni prostorni plan autoputa Bar – Boljare razrađuje koridor i trasu autoputa, a obzirom da je trasa uspostavljena u koridoru na osnovu generalnog rješenja i da je širina koridora dva kilometra, konačan položaj trase utvrdiće se tokom izrade glavnih projekata za pojedine dionice puta” saopštili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma reagujući na spornu činjenicu da autoput prema planovima prolazi kroz Vasove vode.

Oni su dodali da obrađivači prilikom izrade glavnih projekata za pojedine dionice autoputa trebati da uvaže planska rješenja u koridoru, sugestije i rješenja sadržana u Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu za Detaljni prostorni plan autoputa, Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu za konkretnu dionicu i drugim projektima u zoni koridora.

Iz Ministarstva su povodom mijenjanja Pravilnika o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarno-tehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranja deponija za otpad, stručnoj spremi, kvalifikacijama rukovodioca deponije i vrstama otpada i uslovima za prihvatanje otpada na deponiji kazali da su to uradili kako bi mjerenja bila vršena od tijela deponije a ne od "deponije".

"Stoga ukazujemo da je Ministarstvo sa predstavnicima MZ Beranselo, i u periodu kada je važio ovaj Pravilnik, dalo objašnjenje da se minimalno rastojanje od rječnog toka od 500 metara odnosi na obod tijela deponije, a ne na druge sadržaje u sklopu cjelokupnog infrastrukturnog objekta (npr. ograda prostora deponije, obodni kanali za odvod atmosferskih voda i sl.). Ovo je važno istaći zato što je jedan od najznačajnijih rizika funkcionisanja deponije za životnu sredinu mogućnost dospijeća ocjednih voda upravo iz tijela deponije u zemljište do većih vodotoka što je u konkretnom slučaju rijeka Lim", saopštili su iz tog vladinog resora.

Oni su podsjetili da su sa MZ Beranselo i Ekološki pokret "Ozon", u aprilu 2011. godine, zajednički organizovali mjerenje udaljenosti rijeke Lim i tada je utvrđeno da od oboda gdje je planirana deponija rijeka j udaljena 468,32 metara.

Bonus video: