SO Žabljak: Dvije godine bez pomaka

Opozicija u žabljačkom parlamentu zamjerila što se prenos vlasništa u višenamjenskom domu na državu nije isplatio, vlast obećava projekte u 2013.
0 komentar(a)
Žabljak, snijeg, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, snijeg, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 26.12.2012. 16:29h

Izmjene odluke o prenosu prava vlasništva zakupile su najviše pažnje žabljačkih odbornika na sjednici, i u drugi plan potisnule ostalih šest tačaka dnevnog reda, među njima i rebalans budžeta.

Odlukom iz 2010. godine, 967.620 eura, ili 35,5 odsto, vrijedan udio Opštine u višenamjenskom domu, odnosno hotelu “Gorske oči”, sa pripadajućim zemljištem, prenijet je na državu, uz obavezu da se preko Direkcije javnih radova realizuju neki projekti.

Najveći problem oko rebalansa budžeta, koji je nešto više od milion eura, sa do sad realizovanih oko 90 odsto, je blokada žiro računa Opštine po sudskoj presudi teškoj 73.000 eura

Prvi član te odluke je izazvao žučnu raspravu, a predstavnici izvršne vlasti uvjeravaju da će novac iz državne kase se usmjeriti za gradnju sportskog centra i prečistača otpadnih voda, projekte u kojima Vlada sa 55, odnosno 49 odsto učestvuje, a partneri su slovenački investitori i Opština.

Opozicioni odbornici Dobrica Šljivančanin i Milanko Ćetković, revoltirani, smatrali su da se novac opštine “otima”, te da u tim kalkulacijama učešće države nije onoliko koliko se prikazuje.

Uz protivljenje opozicije usvojena je odluka o privremenom finansiranju budžeta za period januar-mart 2013.

Najveći problem oko rebalansa budžeta, koji je nešto više od milion eura, sa do sad realizovanih oko 90 odsto, je blokada žiro računa Opštine po sudskoj presudi teškoj 73.000 eura, za navodno neisplaćenu eksproprijaciju zemljišta, 1984. godine, radi gradnje aneksa hotela “Jezera”.

Opozicija je smatrala da to nije prvi slučaj i da takvi postupci nanose velike štete, čemu je doprinio nemar ranijih vlasti.

Ukazalo se i na slabu naplatu po osnovu komunalnog opremanja građevinskog zemljišta, nesplatne eksploatacije pijeska, neuplaćivanja koncesija nad šumama, a jedinstveno od svih odbornika, na otkaze koje je grčka kompanija “Karapidis bross” uručila za 20 radnika pilane.

Uz protivljenje opozicije usvojena je odluka o privremenom finansiranju budžeta za period januar-mart naredne godine. Većina je usvojila i program rada SO Žabljak za narednu godinu.

Prije nego što su glasovima vladajuće većine usvojili rebalans budžeta, odbornici su prihvatili preporuke gradonačelnika Isaila Šljivančanina da se od Ministarstva ekonomije ispitaju ugovori o eksploataciji pijeska, od institucija koje se bave šumskim bogatstvom rješavanje problema sa koncesionarima i da se poslovodstvu “Karapidis bross” uputi zahtjev za preispitivanje rješenja o prestanku radnog odnosa za 20 radnika.

Predsjednik opštinskog odbora DPS-a Milorad Zarubica nakon sjednice predložio, a prisutni odbornici vlasti i opozicije prihvatili, da se sjutra u 11 sati okupe ispred pilane na Njegovuđi i daju podršku dvadesetorici radnika koji su dobili otkaz, a tek nakon toga da nastave rad u SO.

Bonus video: