Građani, srećan vam tunel

Podršku planu Glavnog grada dali odbornici vladajuće DPS-LP-BS koalicije i Slaviša Guberinić (NS), a protiv glasali predstavnici SNP, PzP i Nove. Odbornici SDP-a bili uzdržani
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 08:09h

Usvajanjem petogodišnjeg Strateškog plana Podgorice, odbornici u Skupštini Glavnog grada dali su zeleno svjetlo za izgradnju tunela kroz brdo Gorica. Tunel će, prema planu, povezivati Zagorič sa centrom grada.

Podršku planu Glavnog grada od 2012. do 2017. dali su odbornici vladajuće DPS-LP-BS koalicije i Slaviša Guberinić (NS), a protiv su glasali predstavnici SNP, PzP i Nove. Tri odbornika SDP-a su bila uzdržana.

Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević

Gradonačelnik Miomir Mugoša je kazao da Strateški plan nije samo vizija, već potreba grada i da ukoliko ne bude usvojen "ne bi mogli pričati o bilo kakvim poslovima sa EU".

Odbornik Nove Miodrag Bešović je kazao da plan, koji u pojedinim djelovima više liči na predizborni program, nego na ozbiljnu strategiju, ta partija neće podržati.

"Mnogi urgentni problemi su zaboravljeni, kao što je vodosnabdijevanje naselja Kakaricka gora. Nedavnih nepogoda se niko nije sjetio, pa nema zaštite od poplava u Zeti... Možemo očekivati da mnogi projekti propadnu. Plan treba podvrći preradi ili novom pisanju“, kazao je Bešović.

Guberinić je kazao da će ovoga puta kao Zagoričanin glasati za plan, jer je od strateškog značaja za Zagorič da ima ovaj tunel koji niko nema pravo da im uskrati

"To je izvodljivo, ali ne vjerujemo gradskoj upravi, gradonačelniku i saradniku Bobanu Vujačiću da su spremni da to sprovedu u djelo. Gorica je devastirana sa svih strana", kazao je Bešović.

Šef kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović je istakao da je plan zahtjevan dokument kojemu se nije ni izbliza prišlo ozbiljno i zatražio da stavove o njemu iznesu odbornik Guberinić i nezavisni odbornik Vujačić, koji "znaju na čijoj su listi bili".

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Vujović je kazao da se SNP zalaže da na Gorici bude rekreaciono-turistička zona i istakao da se iz materijala od 300 stranica, previše priča o samo jednom njegovom segmentu.

"Neko je htio da se bavimo Goricom i da sve važne stvari zaboravimo. Imate Mljekaru, Duvanski... Vi ste omanuli u koncepciji i neangažovanju onih iz opozicije koji su hjeli da pomognu", ocijenio je on.

Guberinić je kazao da će ovoga puta kao Zagoričanin glasati za plan, jer je od strateškog značaja za Zagorič da ima ovaj tunel koji niko nema pravo da im uskrati.

Slaviša Guberinić

"Radi se o dosta dobrom dokumentu...Neka se barem jedan dio realizuje, ja ću biti zadovoljan. Preskočimo političke kvalifikacije, jer bi tim digresijama pošli u suprotnom pravcu", kazao je Guberinić.

Odbornik Nove Radoš Zečević je kazao da ne može prihvatiti argumente šetača da će tunel nanijeti štetu ekologiji.

"Oni bi svoju energiju trebalo da usmjere na to da pritisnu gradsku administraciju da se tamo oplemene svi sadržaji. Ne vidim zašto ne bi postojao u planu... Doći će do poboljšanja kvaliteta saobraćajne infrastrukture, skoka nekretnina s one strane brda Gorica i svi koji su na tom porezu do Smokovca imali bi koristi", kazao je Zečević.

Odbornik SNP-a Aleksa Bečić je kazao da u Goricu treba ulagati ali ne u bušenje brda, već u oplemenjavanje ne samo na ekološkom planu, već i kroz druge sadržaje, učiniti dostupnom našim građanima i turistima.

"I ova vlast, kao i prethodne, se ogriješila o mještane Zagoriča, ali se ne mogu složiti da je nivo povezanosti Zagoriča sa centrom na nižem nivou u odnosu na druge krajeve Podgorice. Iza tog ključnog razloga možda se kriju drugi razlozi...Možda treba nešto da se gradi ili valorizuje", ocijenio je Bečić.

Šef kluba odbornika SDP Đorđe Suhih je kazao da je priča o poželjnom procentu ostvarenja plana od 30 odsto, jer bi u svakoj demokratskoj zemlji ostvarenje manje od 50 odsto bio razlog za ostavku izvršne vlasti.

"Bojim se da ovako obiman plan sve dovodi u apsurd. Skupština daje bjanko potpis izvršnoj vlasti i gradonačelniku da radi šta god želi, pa nam investitoti kroje razvoj grada. Sa ovakvim predlozima se dazavuiše značaj Skupštine, što je način rada sadašnje izvršne vlasti", kazao je Suhih.

Đorđe Suhih

On smatra da je tunel skup za izgradnju i održavanje i da postoje drugi načini da se poboljša saobraćaj do Zagoriča.

"Dajte da izađemo iz tunela... Mi smo nekoliko godina u tunelu", kazao je Suhih.

Odbornik DPS Ranko Jovanović kazao je da tunel ne štiti ambijentalnosti Gorice i flori i fauni, jer bi bio izgrađen po ekološkim standardima uz pošumljavanje autohtonih biljaka.

Esad Šainović (LP) je predložio da se organizuje referendum na kome bi se građani izjasnili da li su za ili protiv izgradnje tunela kroz Goricu.

Mugoša je kazao da je oko priče o brdu Gorica potrošeno dosta žuči, emocija i političke priče bez realnih parametara.

"Ova vlast je maksimalno zaštitila to brdo i od štala i, na žalost, mentaliteta i navika i odnosa građana prema nečemu što nije lično, nego je državno. Morali smo praviti armirane betonske stubove na Gorici", kazao je Mugoša.

Galerija

Bonus video: