Pomozite akciju prikupljanja novca za djecu sa teškoćama u razvoju

Procjenjuje se da je ukupan broj djece i mladih sa teškoćama u razvoju u Beranama više od 500
72 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 16:31h

Beranac Jovan Lončar, koji živi i radi u Ilinoisu, u Sjedinjenim Američkim Državama, pokrenuo je akciju prikupljanja donacija za beransku djecu sa posebnim potrebama, kako bi za njih bila obezbijeđena adekvatna medicinska pomagala, prevoz...

Lončar je akciju pokrenuo na lokaciji Indiegogo. Cilj akcije je sakupiti 10.000 dolara, akcija traje do 8. aprila, a do sada je prikupljeno oko 1.000 dolara.

"U Beranama postoje dva udruženja koja okupljaju djecu i mlade sa teškoćama u razvoju i njihove roditelje. Jedno je "Korak nade", osnovano 2007, koje ima 60 članova, starosti od tri mjeseca do 27 godina. Druga organizacija "Svjetlija budućnost" osnovana je 2003. godine, ima 30 članova, uzrasta od sedam do 25 godina", podsjeća Lončar.

Kao najčešći invaliditet on navodi celebralnu paralizu, Daunom sindrom, epilepciju, probleme sa govorom i sluhom, slabovidost...

"Velik je i broj djece u Beranama koja nisu uključena u ove dvije organizacije. Procjenjuje se da je ukupan broj djece i mladih sa teškoćama u razvoju više od 500", navodi Lončar.

Udruženjima, dodaje on, nedostaje adekvatan prostor za rad, u gradu ne postoji ni dnevni centar za djecu sa teškoćama u razvoju, za fizikalne terapije se koristi neadekvatan prostor u jednoj osnovnoj školi u Beranama.

Lončar navodi i da djeci i mladima sa teškoćama u razvoju nedostaju i osnovna medicinska oprema, kao ljekovi.

"Nadamo se da ćemo uspjeti u namjeri da sakupimo najmanje 10.000 dolara za ovu djecu. Na taj način oni bi mogli da dobiju adekvatne medicinske zalihe, vozila kojima bi mogli da idu od kuće do škole, a novac bi mogao biti upotrijebljen i za adaptaciju prostora koji se koristi za terapije...", kaže Lončar.

Njegovi saradnici u kampanji su Gojko Cimbaljević, Nebojša Babović i Bojan Đaković.

Lokacija na kojoj su pokrenuli akciju prikupljanja novca je popularno mjesto za slične akcije. Na sajtu Indiegogo tokom avgusta je uspješno prikupljen novac za prikupljanje sredstava za kupovinu lokacije na kojoj se nekad nalazio Teslin toranj Vordenklajf, gdje je naučnik želio da sagradi postrojenje za bežični prenos energije.

Amerikanci grade Teslin muzej: Sakupili novac za samo nedjelju dana >>>

U akciji je sakupljeno skoro 900.000 dolara, što će pomoći da se nekadašnja Teslina laboratorija pretvori u muzej Nikole Tesle.

Bonus video: