Obradović sad kod Nurkovića vodi finansije

Obradović je Agenciji dostavio nepotpune podatke, jer nije naveo novo radno mjesto u Ministarstvu, kao ni visinu zarade. Izvještaj je predao 2. aprila
463 pregleda 23 komentar(a)
Nebojša Obradović, Foto: Luka Zeković
Nebojša Obradović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2018. 13:26h

Samo dan nakon što je podnio ostavku na mjesto direktora Direkcije za željeznicu, pravosnažno osuđeni za zloupotrebu službenog položaja Nebojša Obradović, nezakonito je zaposlen u Ministarstvu saobraćaja, i to u Službi za finansijsko-knjigovodstvene poslove.

Obradović je pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine, zbog plaćanja partijskog skupa Socijaldemokrata u “Ramadi” novcem preduzeća kojim je rukovodio. Zakon o državnim službenicima i namještenicima predviđa da radni odnos u državnom organu ne može zasnovati kandidat koji je “osuđivan za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu i protiv koga se ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Iz Ministarstva saobraćaja, kojim rukovodi Osman Nurković(BS), nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” zašto je Obradović zaposlen u tom resoru, s obzirom na to da je njegov angažman suprotan Zakonu o državnim službenicima.

On je, prema infromacijama “Vijesti”, nakon “ostavke” samo preraspoređen.

Apelacioni sud je odluku u slučaju “Ramada” donio 15. januara, a Obradović je ostavku na mjesto direktora Direkcije podnio 19. februara. Dan kasnije raspoređen je na novo radno mjesto u Ministarstvu saobraćaja, kojim rukovodi Nurković.

“Shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, državni službenik može se, radi potreba rada, rasporediti na drugo, odgovarajuće radno mjesto u istom državnom organu ili privremeno rasporediti u drugi državni organ...

Državni službenik se može trajno rasporediti na drugo odgovarajuće radno mjesto u istom državnom organu ako to nalažu organizacija ili racionalizacija ili drugi opravdani razlozi”, stoji u odgovoru Ministarstva, koji potpisuje Nurković, nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću.

Iz tog resora Damjanoviću su još saopštili da je mjesto u Službi za finansijsko-knjigovodstvene poslove bilo upražnjeno u trenutku kada je Obradović podnio ostavku.

To znači da za Obradovića nije morao biti raspisan oglas preko Uprave za kadrove, već je sve završeno u okviru Ministarstva saobraćaja.

Da je oglas raspisan, sastavni dio dokumentacije bi bio izvod iz kaznene evidencije.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva nedavno je “Vijestima” rečeno da je tužiteljka Romina Vlahović završila istragu u vezi sa prijavom bivšeg poslanika Mladena Bojanića protiv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i još šest osoba zbog davanja lažnog iskaza u slučaju “Ramada”.

U Bojanićevoj prijavi stoji da je Brajović “svjesno i sračunato” pred sudom dao lažni iskaz da je SD platio sve partijske skupove, uključujući i dva za koja je sud “nedvosmileno utvrdio da su nezakonito plaćena od strane Direkcije”.

Prema Krivičnom zakoniku, ako je lažan iskaz dat u postupku, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

U obrazloženju presude Višeg suda, kojom je Obradović osuđen, stoji “shodno činjeničnom utvrđenju, tvrdnje svjedoka Ivana Brajovića da Direkcija za željeznicu nikada nije platila troškove skupa održanog za potrebe partije SD ili u svrhu njenog osnivanja... nemaju utemeljenja u provedenim dokazima”.

Bonus video: