Tivat: "Pauk" sa autom nosi i 130 eura

Iz tivatske Komunalne policije najavljuju nova ovlašćenja u kontroli i sankcionisanju nepravilno parkiranih vozila
67 pregleda 7 komentar(a)
pauk, Tivat, Foto: Siniša Luković
pauk, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.12.2012. 17:49h

Primjenom novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji je usvojen u junu ove godine, a na snagu stupa nakon Nove godine, opštinske komunalne policije dobiće veća ovlašćenja, kada je u pitanju kontrola i sankcionisanje nepravilnog parkiranja vozila.

Načelnica Komunalne policije Opštine Tivat Jadranka Joksimović kazala je da će, shodno tome, i novčane kazne za nepravilno parkiranje uskoro biti znatno veće, pa će, umjesto 20 ili u nekim slučajevima 30 eura, koliko iznose sada, kazna ubuduće iznositi 60 eura, plus troškovi prevoza automobila vozilom “ pauk ” i čuvanja vozila.

“Tako će nesavjesni vozači, u odnosu na sadašnje kazne, ako njihove automobile odnese ' pauk ', od Nove godine plaćati duplo više. Sa troškovima prevoza i čuvanja vozila na parkingu kazna će ukupno iznositi od 120 do 130 eura”, objasnili su u Komunalnoj policiji.

U toj instituciji očekuju da će i Vlada uskoro donijeti novu uredbu koja će eliminisati aktuelnu pravnu prazninu, po kojoj komunalni policajci sa specijalnim vozilom za uklanjanje nepravilno parkiranih automobila mogu postupati tamo gdje su parkinzi rezervisani za specijalna vozila, osobe sa invaliditetom, određene službe, taksi prevoznike ili autobuska stajališta.

Međutim, tamo gdje je postojao samo znak zabrane zaustavljanja i parkiranja, komunalni policajci nijesu mogli da postupaju, već je to bilo u nadležnosti saobraćajne policije.

Uz veće kazne i proširenje nadležnosti Komunalne policije, navela je Joksimović, očekuju da će vozači napokon početi i da poštuju propise

Novom uredbom ta greška će se otkloniti, pa će Komunalna policija sa “paukom” moći da zavodi red na svim djelovima tivatskih ulica koje su zakrčene nepravilno parkiranim automobilima.

Uz veće kazne i proširenje nadležnosti Komunalne policije, navela je Joksimović, očekuju da će vozači napokon početi i da poštuju propise, jer prema dnevnoj, sedmičnoj i mjesečnoj evidenciji Komunalne policije, za sada nema razlike između sezone i vansezone - značajan je broj prekršaja i on se ne smanjuje. To potvrđuju podaci u mjesecima van sezone kada se mjesečno izdaje oko 60 naloga koliko je bilo i tokom ljeta, tako da Tivćani i dalje nesmanjenom dinamikom krše zakon.

Od uvođenja u upotrebu “pauka”, 18. juna ove godine, pa do 14. decembra, sa tivatskih ulica su premještena ukupno 342 nepravilno parkirana vozila.

Na licu mjesta izdato je 235 prekršajnih naloga, dok je novčanih kazni naplaćeno u ukupnom iznosu od 9.460 eura, a za troškove odvoženja i čuvanja nepravilno parkiranih automobila još 23.750 eura.

Bonus video: