Gvozdenović zaprijetio monitoringom građevinskih dozvola

„Procedure se ne poštuju i drugačije se tumače ista zakonska rješenaj ili je drugačije postavljena dosadašnja praksa, što nije dopustivo"
81 pregleda 0 komentar(a)
divlja gradnja, Foto: Zoran Đurić
divlja gradnja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.12.2012. 15:37h

Svjetska banka ocijenila je da je Crna Gora nisko na listi po indikatoru građevinska dozvola, pa od 185 zemalja zauzima 176. mjesto. Kako je juče kazao pomoćnik ministra za građevinarstvo u Minsitarstvu održivog razvoja i turizma Danilo Gvozdenović Crna Gora prema izvještaju Svjetske banke ima 16 procedura do izdavanja građevinske dozvole, rok od 105 dana i košta 61 hiljadu eura.

On je na konferenciji Kako implementacija Izmjena i dopuna Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata iz 2011. funkcioniše u praksi, sa akcentom na sistem jednog šaltera kazao da takvo rangiranje nije povoljno za Crnu Goru, ističući da je država zakonski pojednostavila izdavanje dozvola.

“Sad imamo samo dvije procedure. Prva je jedan šalter na urbanističko tehničke uslove, ali je ipak osam podprocedura potrebno da bi ih kompletirali. Imamo dvije zakonske procedure, ali Svjetska banka ocijenila je da ih imamo 16 jer investitori sami pribavljaju dokuemntaciju na šalterima”, objasnio je on.

Gvozdenović je dodao i da Svjetska banka zamjera Crnoj Gori cijenu koštanja dozvole. On je naveo i da su pokušali da opovrgnu mišljenje svjetske banke podacima da izrada glavnog projekta i protivpožarne studije ne može ulaziti u budžet države i lokalnih samouprava.

Gvozdenović je dodao i da Svjetska banka zamjera Crnoj Gori cijenu koštanja dozvole

“Da je tako imali bi građevinsku dozvolu jeftiniju 14 hiljada i troškovi bi bili mnogo manji. Mislim da je Crna Gora neopravdano proglašena sukpljom u izdavanju građevinskih dozvola”, istakao je Gvozdenović.

On je naveo i da će u prvih sto dana nove Vlade predložiti izmjene Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Različito tumačenje zakona

Ministarstvu jedini problem nije mišljenje Svjetske banke, već i to što opštine loše sprovode zakone koji se tiče izdavanja građevinskih dozvola. Na to je ukazao i novi ministar Branimir Gvozdenović upozoravajući da se u svim opštinama mora raditi na jedinstven način. On je kazao da u različitim optšinama postoji i različito tumačenje zakona.

“Krenuli smo u procjenu rejtinga realizacije ovih poslova i to je nešto na čemu ćemo morati da radimo. On se sastoji iz nekoliko djelova - implementacija, procedura i finansijski preduslovi da bi se došlo do građeivnske dozvole. Sa tim nijesmo zadovoljni i želim da podijelimo zajedničku obavezu i da svako bude odgovoran za svije obaveze“, poručio je on.

„Procedure se ne poštuju i drugačije se tumače ista zakonska rješenaj ili je drugačije postavljena dosadašnja praksa, što nije dopustivo"

Gvozdenović je predstavnicima sekretarijata za građevinarstvo i urbanizam iz crnogorskih optšina kazao da uspostaviti „ozbiljan monitoring koji će obezbijediti da u svim opštinama budu iste preocedure“.

„Procedure se ne poštuju i drugačije se tumače ista zakonska rješenja ili je drugačije postavljena dosadašnja praksa, što nije dopustivo. Očekujem da svi dobro i detaljno pogledate primjenu tih rješenja i dobro je uskladite sa procedurama koje su precizno definisane zakonom. Moramo raditi na poodizanju adminsitrativnih kapaciteta u svim optšinama, da bi Crna Gora bila konkurent, a obezbijedićemo ubrzani razvoj samo ako budemo efikasniia od drugih u našem susjedstvu“, kazao je Gvozdenović.

On je najavio da će formirati i poseban tim koji će obići sve optšine i u narednih dva mjeseca Ministarstvo će imati rezultate o tome koliko je efikansa primjena zakonsih rješenja.

Zbog manjka radnika probijaju rokove

U Budvi koja je prepoznata kao grad gdje je zabilježena ekspanzija gradnje do decembra 2012. Godine izdala je 120 građevinskih dozvola.

Sekretarka Sekretrarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj u tom gradu Danijela Marotić kazala je da predato preko 450 zahtjeva za pripremu urbanističko tehničkih uslova, od čega je 60 odsto izdato i pripremljeno, a oko 40 odsto u obradi.

Kao jedan od problema Marotić vidi i to što zbog nedovoljnog broja radnika ne mogu stići u zakonski predviđenom roku završiti sve obaveze, pa se postupak nekad zna odužiti i više od 45 dana.

Bonus video: