MUP ne daje centa za civilnu zaštitu

Načelnik Sektora za civilnu bezbjednost Zoran Begović traži da bude nezavisan u odnosu na ministarstvo
78 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Begović, Foto: Jelena Jovanović
Zoran Begović, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 21.12.2012. 17:43h

Pomoćnik ministra za civilnu bezbjednost i vanredne situacije MUP-a Zoran Begović rekao je da prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće u savremenom dobu predstavljaju vrlo često teško predvidiv izazov i prijetnju za nacionalnu sigurnost. Zbog toga, kazao je on, izbor adekvatnog modela odgovora na takve okolnosti i izrada strateških dokumenata jedan je od ključnih elemenata koji opredjeljuju načine reagovanja i mobilnost svih raspoloživih snaga i resursa države u vanrednim situacijama.

"Nažalost, ne postoji stabilan izvor finansiranja jer se iz budžeta MUP-a ne izdvaja ni cent za sektor civilne bezbjednosti, kao što je to slučaj u zemljama okruženja. Valjda bi tebalo da se za ove potrebe pri Vladi formira nezavisan državni organ, koji će raspolagati materijalnim i finansijskim sredstvima za prevenciju i ublažavanje posljedica od raznih nedaća", kazao je Begović na okruglom stolu u Danilovgradu.

On je istakao da treba riješiti pitanje finansiranja pripadnika civilne zaštite i obezbijediti odgovarajuće materijalne rezerve. Begović smatra da su evidentni problemi nerazumijevanja značaja sistema zaštite i konkurentnosti unutar institucija.

Begović smatra da su evidentni problemi nerazumijevanja značaja sistema zaštite i konkurentnosti unutar institucija

Kao ključne prioritete on je izdvojio uspostavljanje nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, pristupanje mehanizmu za civilnu zaštitu EU, formiranje jedinica i specijalističkih timova i aktivno učešće u NATO koordinacionom centru za reagovanje, komitetu za planiranje i NATO komitetu za civilnu zaštitu.

Generalni sekretar MUP-a Crne Gore Dragan Pejanović kazao je da vanredne situacije i učešće civilnih struktura u odgovorima takve izazove u sve većoj mjeri predstavljaju izazov.

"Planiranje i sprovođenje savremnih operacija i odgovora na katastrofe jesu komplekesni procesi. Bliska saradnja interoperabilnost između vojnih i civilnih faktora od vitalnog je značaja, a NATO igra veoma važnu ulogu u omogućavanju takve saradnje", kazao je Pejanović.

Šef sektora za planiranje u vanrednim situacijama NATO-a Evert Somer učesnicima seminara prenio je iskustva iz Holandije, a o procesu planiranja i infrastrukturi na državnom i lokalnom nivou modela Hrvatske i Slovenije govorili su Pavle Kalenić i Jernej Hudohmet.

Bonus video: