Revizori će da gledaju kako NVO troše pare

Predlozi NVO koje nijesu namjenski trošile pare, neće biti razmatrani u naredne četiri godine, kazao je Vukašević
112 pregleda 4 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2012. 19:41h

Komisija za raspodjelu dijela novca od igara na sreću, koju vodi pomoćnik ministra finansija Boris Bušković, krenuće prvi put u ozbiljnu kontrolu načina na koji su nevladine organizacije koje su prošle konkurs trošile novac, i to angažovanjem nezavisnog revizora.

Kontrola će obuhvatiti projekte koje su podržani u prošlogodišnjem konkursu, kada je podijeljeno 2,35 miliona eura za 351 projekat.

Budući da je nakon objave rezultata i te raspodjele uslijedila bura žalbi dijela civilnog sektora na nepravilnosti i dodjeljivanje novca projektima organizacija čiji članovi sjede u Komisiji, prva ozbiljna kontrola realizacije projekata pokazaće da li su kritike bile opravdane.

“U utorak 18. decembra raspisan je javni poziv za angažovanje kuće koja će biti zadužena za monitoring realizacije projekata odobrenih na proslogodišnjem Konkursu. Biće odrađena kompletna revizija svih projekata za čiju realizaciju je dodijeljen iznos sredstava veći od 30.000 eura, kao i 18 manjih projekata (po tri iz svake oblasti u kojima se dodjeljuju sredstva), u skladu sa predlozima članova potkomisija”, kazao je za “Vijesti” sekretar Komisije Marko Vukašević.

Kontrolisaće i rade li kako treba

Vukašević je objasnio da takva revizija neće biti samo kontrola trošenja novca, već i kontrola izvršenja programskih zadataka, odnosno same svrhe projekta: “Očekujemo da cjelokupna procedura izbora kuće koja će biti zadužena za monitoring bude završena do februara, kada bi se i pristupilo kontroli. Do tada će isteći i zakonski rok za realizaciju projekata i eventualno odobreni dodatni rokovi”.

Ukoliko se utvrdi da je organizacija nenamjenski trošila pare, biće obavezana da vrati dodijeljeni novac u državnu kasu.

Ukoliko se utvrdi da je organizacija nenamjenski trošila pare, biće obavezana da vrati dodijeljeni novac u državnu kasu

„Planovi i programi organizacija za koje se utvrdi da nijesu namjenski utrošila sredstva, neće biti razmatrani u naredne četiri godine. Pored toga, Komisija ce razmotriti i preduzimanje eventualnih drugih mjera u cilju sankcionisanja organizacija koje su nenamjenski utrošile novac”, kazao je Vukašević.

Komisija je i do sada imala određene kontrole utroška novca, ali su one bile više formalne prirode. “Odobreni planovi i programi finansiraju se tako što se, ukoliko je riječ o iznosu do 10.000 eura, uplaćuje odjednom, ako je od 10.000 do 20.000, isplaćuje se u dvije rate, a ukoliko je veći uplata ide iz tri dijela“, objasnio je Vukašević.

Neki uzmu pare i ne javljaju se

Organizacija je, kako je kazao, dužna da prije uplate sljedeće rate dostavi Komisiji programske i finansijske izvještaje kojima potvrđuje da je novac iz prethodne rate utrošila u skladu sa odobrenim budžetom i zakonom: “Podnošenje tog izvještaja je uslov za uplatu naredne rate. Na ovaj način je kroz samu isplatu sredstava definisan jedan od oblika kontrole namjenskog trošenja sredstava”.

Vukašević je napomenuo da pojedine organizacije još nijesu dostavile izvještaje o utrošku uplaćenih para, pa potkomisije za ocjenjivanje projekata koje sprovode i provjeru nijesu imale mogućnost da daju saglasnost za narednu uplatu.

Iako još zvanično nije objavljena odluka o raspodjeli novca za ovu godinu, iz dijela nevladinog sektora su već urgirali ka Vladi da ne dopusti da se ona izvrši, jer je “puna nepravilnosti” te da ne novac dijeljen “po rodbinskim vezama”.

Konkurs za dodjelu novca objavljen je još u avgustu, a planirano je da nevladinom sektoru Komisija podijeli nešto više od 2,5 miliona eura. Ukupno je stiglo 1.307 aplikacija.

Članovi komisije neće dobijati novac za projekte?

Iz Komisije je “Vijestima” saopšteno da je stav Ministarstva finansija da je kroz izmjenu zakonske regulative potrebno doprinijeti daljem unapređenju raspodjele. “Posebnu pažnju je potrebno obratiti na dio koji se tiče eventualnog sukoba interesa članova Komisije.

Naime, stav Ministarstva finansija je da je potrebno obezbijediti da organizacije koje imaju predstavnike u Komisiji nemaju pravo apliciranja na Konkursu. U tom smislu bilo bi potrebno razmotriti mogućnost profesionalizovanja Komisije”, kazao je Vukašević.

Ministarstvo finasija, kako je kazao, smatra i da je potrebno značajnije promijeniti postupak izbora članova Komisije.

“Bilo bi potrebno definisati jasne mjerljive kriterijume za izbor članova Komisije koji se trenutno bazira na prostom prebrojavanju podrške kandidatima koji zadovolje kriterijume za učešće na „nadmetanju“, kazao je Vukašević.

Bonus video: