Ministarstvo prosvjete: Albanske zastave ne mogu u škole

Fotografija sa proslave objavljena je na internetu i izazvala je brojne komentare korisnika društvene mreže Fejsbuk
164 pregleda 355 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 15:05h

Uprava Gimnazije “25. maj” u Tuzima je prekršila Zakon o upotrebi nacionalnih simbola jer je učenicima dozvolila da se 28. novembra u školskom holu na proslavi stogodišnjice albanske nezavisnosti vijore zastave Albanije.

To je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva prosvjete i sporta nakon što je na društvenoj mreži Fejsbuk objavljena fotografija sa proslave na kojoj se jasno vide desetine učenika koji igraju kolo i ističu albanske državne zastave.

“U skladu sa Zakonom o upotrebi nacionalnih simbola zabranjena je upotreba nacionalnih simbola pripadnicima nacionalnih i etničkih grupa radi izražavanja svog nacionalnog identiteta ispred i u objektima organa i organizacija koje obavljaju javnu službu”, kazala je portparolka Ministarstva Vesna Gajević.

U slučajevima kada dođe do kršenja navedenih zakonskih propisa u obrazovno-vaspitnim ustanovama, dodaje Gajević, prosvjetna inspekcija reaguje u skladu sa svojim ovlašćenjima i nalaže mjere i radnje u skladu sa zakonima.

Ona je u odgovoru “Vijestima” podsjetila da se pripadnicima manjinskih naroda u skladu sa Ustavom Crne Gore garantuju prava i slobode na izbor, čuvanje, razvijanje i javno ispoljavanje nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti, dok u skladu sa Zakonom o manjinskim narodima i slobodama imaju prava da obilježavaju značajne datume, događaje i ličnosti iz svoje tradicije i istorije.

Fotografija sa proslave objavljena je na internetu i izazvala je brojne komentare korisnika društvene mreže Fejsbuk.

"Nije bilo proslava"

Direktor Gimnazije "25. maj" Semir Laljević kategorično je tvrdio da nije bilo nikakve proslave Dana albanske nezavisnosti, niti isticanja albanskih zastava u holu škole.

Ljaljević je kazao da je upoznat sa Zakonom o manjinskim narodima i Zakonom o upotrebi nacionalnih simbola kojima se zabranjuje isticanje nacionalnih simbola u obrazovnim institucijama u kojima živi većinsko albansko stanovništvo.

"Sličnih situacija nije bilo, nema ih i neće ih ni biti", rekao je Laljević, ali se nije javljao nakon što mu je poslata fotografija

"Sličnih situacija nije bilo, nema ih i neće ih ni biti", rekao je Laljević, ali se nije javljao nakon što mu je poslata fotografija na kojoj se vidi da je hol Gimnazije bio ukrašen albanskim zastavama.

Dukaj: Mahali su i crnogorskim zastavama

Direktor osnovne škole "Mahmut Lekić" u Tuzima Nikola Dukaj kazao je da u školi kojom on rukovodi nijesu organizovali proslavu Dana albanske nezavisnosti. Dukaj je rekao da po programu nije bila predviđena proslava.

"Nikakvu svečanost nijesmo organizovali, a to što su učenici kad izađu napolje mahali albanskim zastavama, ne možemo im zabraniti. U školi nijesmo ništa potencirali, a znam da su učenici mahali i crnogorskim zastavama", kazao je Dukaj, koji je kazao da je fotografija uslikana u holu Gimnazije "25. maj" u Tuzima.

Galerija

Bonus video: