Dan oslobođenja Podgorice bez svečanih otvaranja

Tokom dvanaestogodišnje vladavine, Mugoša je za 19. decembar "predavao na korišćenje" građanima i po nekoliko novoizgrađenih objekata
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 12:17h

Ustaljena praksa gradonačelnika Miomira Mugoše da Dan Podgorice - 19. decembar, proslavi otvaranjem nekog novog objekta u gradu, izostaće i ove godine.

Manjak u gradskoj kasi, uzrokovan i ekonomskom krizom, razlog je što Mugoša prošle godine prvi put nije obilježio Dan Podgorice nekom novom investicijom.

Tokom dvanaestogodišnje vladavine, Mugoša je za 19. decembar "predavao na korišćenje" građanima i po nekoliko novoizgrađenih objekata.

Prije dvije godine, svečano je otvorio obnovljenu Narodnu biblioteku "Radosav Ljumović", iako su njene prostorije tog dana bile prazne.

"Očekujem da ćemo knjižni fond da uselimo u januaru, a već prvih dana februara vjerujem da će narodna biblioteka početi sa radom na novom - starom mjestu...", kazao je tada Mugoša.

U obnovu biblioteke uloženo je 2,9 miliona eura.

Mugoša je 2009. godine, povodom praznika Glavnog grada, otvorio rekonstruisani most na rijeci Zeti, kojim su Piperi bolje povezani sa Podgoricom.

Rekonstrukcija mosta, podignutog još u vrijeme kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša, koštala je više od 900.000 eura. Taj most je otvoren 18. decembra, a dan kasnije gradonačelnik je presjekao vrpcu i na susjednom - pješačkom, koji spaja Malo brdo i Zagorič.

Godinu ranije, Mugoša je otvorio Moskovski most, koji povezuje Hercegovačku ulicu sa spomenikom ruskog pjesnika Vladimira Visockog na desnoj obali Morače.

TV Vijesti, Dejan Radulović

Pješački most, dug 105 metara, vrijedan 2,2 miliona eura, Podgoričani “krste” u Moskovski, kako je to i bilo predviđeno protokolom o saradnji između Moskve i Podgorice.

Mugoša se pokazao kao veliki ljubitelj mostova, pa je i 19. decembar 2007. godine proslavljen otvaranjem mosta na Cijevni, u Dinoši. U most dugačak 50 i širok 9,7 metara, sa pristupnim saobraćajnicama, uloženo je oko 700.000 eura.

Tog dana je tadašnji ministar poljoprivrede Milutin Simović, u prisustvu gradonačelnika, svečano u rad pustio vodovod u Dinoši, u koji je uloženo 710.000 eura.

Za Glavni grad je 2006. bila jedna od “najplodonosnijih”, pa je i Dan Podgorice obilježen otvaranjem više investicija.

Otvoreni su novi kružni tok i saobraćajnica koja povezuje Ulicu Vaka Đurovića i Bulevar Stanka Dragojevića. Investitori radova su bili Glavni grad i Agencija za izgradnju, a ugovorena vrijednost radova prelazila je cifru od 200.000 eura.

Mugoša je 2002. u prisustvu tadašnjeg predsjednika Skupštine Crne Gore, Filipa Vujanovića i ministra prosvjete Predraga Ivanovića, otvorio novi vrtić u Donjoj Gorici

Investitor radova bio je Glavni grad. Dan ranije, istim povodom, otvoren je novi parking sa 100 mjesta i pripadajućim saobraćajnicama, iza Mašinske škole.

Taj važan infrastrukturni objekat vrijedan je 108.526 eura, a finansirali su ga Glavni grad i Agencija za izgradnju i razvoj.

Povodom Dana Podgorice objavljen je početak pripremnih radova na mostu na Cijevni u Dinoši, prvoj fazi rekonstrukcije Ulice španskih boraca sa izgradnjom kolektora fekalne kanalizacije od Ulice Branka Radičevića do Ulice VIII crnogorske brigade.

Postavljen je i kamen-temeljac Javne ustanove za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori. Svečano je otvoren i nadzemni pješački prelaz u Ulici Vojislavljevića i obilježen i završetak radova na izgradnji tri kraka vodovoda u Gornjoj Zeti.

U parku ispred Skupštine Crne Gore, 19. decembra 2005. godine otkriven je spomenik kralju Nikoli Petroviću.

Godinu ranije, svečanost je obilježena početkom radova na mostu na Ribnici, koji povezuje Konik i Kakaricku goru.

Položen je kamen-temeljac za stambenu zgradu za potrebe Saveza samostalnog sindikata Crne Gore, odnosno Opštinskog vijeća Podgorica. Kamen-temeljac tada je položen i za poslovnu zgradu Uprave za kadrove i Centra za obuku sudija Crne Gore.

Kada je 2000. godine postao gradonačelnik, Mugoša je, povodom Dana Podgorice, pustio u saobraćaj treću fazu Dalmatinske ulice

Mugoša je 2002. godine, u prisustvu tadašnjeg predsjednika Skupštine Crne Gore, a današnjeg predsjednika države Filipa Vujanovića i ministra prosvjete Predraga Ivanovića, otvorio novi vrtić u Donjoj Gorici. Izgradnju i opremanje vrtića, koji je tri puta svečano otvaran, u potpunosti je finansirala Opština.

Godinu ranije, proslava Dana oslobođenja Podgorice počela je otvaranjem nove pošte na Bulevaru Lenjina i prostorija za opštinske službe u renoviranoj zgradi “Industrijaimporta”.

Tada je otkrivena bista narodnog heroja Mitra Bakića u ulici kod Autobuske stanice koja nosi njegovo ime i otvoreni novi sadržaji u KIC-u “Budo Tomović”. Istog dana otvorena je renovirana zgrada stare turske banje ispod novog mosta na Ribnici.

Kada je 2000. godine postao gradonačelnik, Mugoša je, povodom Dana Podgorice, pustio u saobraćaj treću fazu Dalmatinske ulice. Istim povodom otvoren je Trg Nikole Kovačevića kod Sahat kule, koji uz uređenje Skalina, “predstavlja nastavak vraćanja duše stare Podgorice”.

Nagrade najboljima

Dan oslobođenja Podgorice danas će biti upriličen svečanom sjednicom u CNP-u, na kojoj će biti uručene nagrade najboljima za ovu godinu.

Nagradu 19. decembar dobiće rukometašica Bojana Popović i gitarista Miloš Karadaglić. Studentsku nagradu Glavnog grada dobiće studentkinja Farmaceutskog fakulteta Berina Kučević i Miloš Damjanović sa Ekonomskog fakulteta.

Nagrada će biti uručena i studentu Građevinskog fakulteta Jovanu Furtuli, studentu ETF-a Radu Čađenoviću i Marku Batrićeviću sa Fakulteta umjetnosti UDG-a. Priznanje će dobiti i Iva Simonović, koja je završila specijalističke studije na Pravnom i Ivana Ćorović, studentkinja PMF-a.

Sara Radović sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran i Olga Jokanović sa Biotehničkog fakulteta UCG su, takođe, dobitnice priznanja. Biće nagrađene i Sanja Bojanić sa Fakulteta pravnih nauka UDG-a, Milica Tomić sa Fakulteta za međunarodnu ekonomiju UDG-a i Marija Božović sa Univerziteta Mediteran.

Nagrađena je i Tea Banda sa Fakulteta za informacione tehnologije, Vladimir Rakočević sa Humanističkih nauka UDG-a, Biljana Stanić sa Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran.

Nagradu je dobila i Milica Đorđević sa FPN-a, Jelena Bakrač sa Metalurško-tehnološkog fakulteta UCG, Filip Matović sa Fakulteta za državne i evropske studije i Luka Grubiša sa Mašinskog fakulteta.

Studentkinja Medicinskog fakulteta Borka Terzić, Matija Vučićević sa Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran, Aleksandar Konatar sa „Montenegro business school“ su, takođe, dobitnici nagrade. Nagrada je pripala i Bojani Musić sa Fakulteta politehnike UDG-a i Branku Lutovcu sa Arhitektonskog fakulteta.

Galerija

Bonus video: