Marković: O izmjenama Ustava na proljeće

Potpredsjednik Marković je izrazio zahvalnost OEBS-u na dosadašnjim naporima i podršci jačanju kapaciteta crnogorskih institucija
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.12.2012. 17:26h

Kancelarija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju nastaviće da pruža podršku u onim oblastima koje Crna Gora prepozna kao prioritetne, saopšteno je iz Markovićevog kabineta nakon sastanka potredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića i ambasadora Lubomira Kopaja, šefa Misije OEBS u Crnoj Gori.

“Ističući važnost podrške ove organizacije vladavini prava kao ključnom preduslovu svakog prosperiteta države, sagovornici su konstatovali napredak u ovoj oblasti, posebno akcentujući zakonodavni okvir i njegovu primjenu. U tom smislu, pohvaljene su nedavne aktivnosti Ministarstva pravde na izmjenama i dopunama sistemskih zakona iz oblasti krivičnog zakonodavstva, o čemu su, uz podršku OEBS-a, organizovane stručne rasprave”,navodi se u saopštenju koje potpisuje portparol Ana Radusinović.

Dodaje se da je Kopaj pohvalio uspjeh koji je Crna Gora postigla u svojim integracionim procesima i osvrnuo se na iskustvo Slovačke tokom njenog pridruživanja ističući da se napredak ostvaruje kontinuirano tokom procesa pridruživanja, te da država kandidat, u krajnjem, ne treba da bude opterećena rokovima dobijanja punopravnog članstva u EU. Marković je upoznao sagovornika sa aktivnostima na ovom planu, poput izrade akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

“Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama Ustava. Potpredsjednik Marković i ambasador Kopaj saglasili su se da su izmjene Ustava od ključne važnosti za punu reformu pravosuđa i razmijenili mišljenja o konkretnim sistemskim rješenjima.

Iskazano je uvjerenje da će se izmjene najvišeg pravnog akta naći na dnevnom redu Parlamenta u proljeće iduće godine, i pohvaljena saradnja sa Venecijanskom komisijom na iznalaženju onih rješenja koja će biti u saglasju sa savremenim standardima istovremeno uvažavajući crnogorske posebnosti”, kaže su saopštenju.

Potpredsjednik Marković je izrazio zahvalnost OEBS-u na dosadašnjim naporima i podršci jačanju kapaciteta crnogorskih institucija osvnuvši se na njen istorijat, naročito kroz proces uspostavljanja crnogorske nezavisnosti.

Čestitao Đukanoviću

Kopaj je danas razgovarao i sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem, i čestitao mu imenovanje na premijersku funkciju.„Crna Gora je napravila veliki korak naprijed i imate našu podršku za dalje reforme, vi to zaslužujete i naša je obaveza da vam u tome pomognemo. Uvjeren sam da će iz te saradnje biti realizovani novi konkretni projekti“ , kazao je on. Kopaj je pozdravio posvećenost Crne Gore regionalnoj stabilnosti i istakao njenu ulogu kao faktora stabilnosti u regionu, koji nema otvorenih pitanja sa susjedima.Đukanović je kazao da su saradnja i jačanje odnosa sa zemljama regiona jedan od najvažnijih prioriteta politike Vlade.„Jer stabilnost, bezbjednost i dobra međuregionalna saradnja predstavljaju temelj ekonomskog i demokratskog razvoja“ naveo je on.Đukanović je rekao da je zadovoljan višegodišnjom uspješnom saradnjom sa misijom OEBS u Crnoj Gori i zahvalio na podršci sveukupnim reformskim procesima. On je pozdravio konstruktivnu ulogu misije u reformi izbornog zakonodavstva, rješavanju pitanja izbjeglica i raseljenih lica, i u dijelu jačanja vladavine prava i reforme policije.Na sastanku je pozdravljeno sprovođenje Sporazuma o subregionalnoj saradnji koji značajno doprinosi ostvarivanju mira i bezbjednosti na ovim prostorima i istaknuta spremnost za dalje unaprjeđenje saradnje Vlade i misije OEBS-a.

Bonus video: