Gvozdenović: Dobro bi nam došao veći budžet

Crna Gora i Albanija dogovorile su nastavak saradnje na projekatu "Integralno upravljanje ekosistemom Skadarskog jezera"
8 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 15:40h

Novi ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović sastao se sa italijanskim kolegom Koradom Klinijem kako bi dao suglasnost za zajedničke projekte vrijedne 2,7 miliona eura i usvojio budžet za narednu godinu od oko 3 miliona eura koje će donirati Italija.

Gvozdenović je nakon sastanka kazao da bi budžet države za oblast kojom on upravlja mogao biti i veći, s obzirom da je Crna Gora zemlja koja želi da se dodatno promoviše kao turistička i ekološka država.

"Bio bi zadovoljniji da za tu oblast ima više novca u budžetu, ali i sa ovim ćemo pokušati da ostvarimo sve planove i ciljeve", kazao je Gvozdenović.

On je sa ministarom zaštite životne sredine, kopna i mora Italije Koradom Klinijem razgovarao o projekatima izgradnje eko – efikasne zgrade u blizni Rektorata Univerziteta Crne Gore, Sistemu upravljanja kvalitetom vazduha, Marinsko zaštićeno područje - faza 2, Pametno energetsko upravljanje u izolovanim područjima, Zaštita morskih habitata u zalivu Trašte, Podrška upravljanju u životnoj sredini, MONTESOL.

"Pored projekta koji su vezani za evropsku legistativu, projekta koji je vezan za energetski efikasnu ekološku zgradu, u narednom periodu će biti realizovani i projekti koji su vezani za zaštitu obalnog područja vezani za zaštitu vazduha, projekti koji se odnose na korišćenje novih formi i komunikacija koji će stvoriti uslove za jačanje našeg eko turizma", kazao je Gvozdenović.

Klini je dodao da uprkos ozbiljnoj krizi u kojoj se nalazi Italija sigurni su da će saradnja i investiranje u Crnu Goru biti veoma važna za razvoj i rast obje zemlje.

"Dogovorili smo sa ministrom Gvozdenovićem da pokušamo da implementiramo i projekte koji bi se ticali italijanskih firmi koje se bave novim tehnologijama, da bi to na neki način bio i doprinos kako industrijskoj, tako i ekonomskoj saradnji obje zemlje. Takođe mislim da je jako dobro zapažanje ministra Gvozdenovića da u Italiji preko 2.000 Crnogoraca studira. Mislim da bi bilo dobro da to bogastvo prisustva Crnogoraca u Italiji treba da iskoristimo", istakao je on.

Klinija ne brinu nevladine organizacije

Na pitanje novinara o podmorskom kablu između Crne Gore i Italije i negodovanju nevladinih organizacija i građana na taj projekat, Klini je kazao da će kabl prenositi električnu energiju iz Crne Gore ka Italiji i obrnuto i da će biti važno storište na evropskom nivou. On je dodao da nije previše zabrinut zbog samin nevladinih organizacja, jer, kako je kazao, ne smatra previše korisnim njihovo djelovanje kada se radi o jedno isključivo izvozinskom lobingu.

Gvozdenović je istakao da je projekat prošao sve faze i da su urađeni svi zakonom jasno definisani elementi koji su vezani za zaštitu životne sredine, kao i strateška procjena uticaja na životnu sredinu od tačke dolaska u Crnu Goru do Pljevalja.

Nakon razgovora sa ministrom životne sredine, šumarstva i vodoprivrede Albanije Fatmirom Mediuom Gvozdenović je kazao da bi od zaštićenih područja država mogla prihodovati 68 miliona eura, za razliku od sada kada prihoduje tri miliona.

Mediu je odgovarajući na pitanja novinara da li je Albanije odustala od gradnje nuklearne elektrane kazao da su ranje odlučili da ako preduzmu bilo kakve aktivnosti tim povodom o tome će obavijestiti Crnu Goru.

"Ali da završimo i tu temu. To više nije predmet našeg interesovanja", kazao je on.

Crna Gora i Albanija dogovorile su nastavak saradnje na projekatu "Integralno upravljanje ekosistemom Skadarskog jezera", za koju su dobili donaciju vrijednosti 2.560.00 dolara.

Galerija

Bonus video: