"Ljubinje Crnoj Gori, Crkvice Republici Srpskoj"

Nezadovoljni odnosom Opštine Nikšić prema problemima sa kojima se godinama suočavaju, mještani MZ Crkvice predložili rješenje...
242 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 18:35h

Gradonačelnik Ljubinja Vesko Budinčić je prije dva mjeseca, nezadovoljan odnosom vlasti Republike Srpske prema tom gradiću koji broji 3.500 stanovnika, kazao da bi najbolje bilo da se opština pripoji Crnoj Gori >>>

Stanovnici Mjesne zajednice Crkvice, koja je od Nikšića udaljena oko 70 kilometara, ne bi imali ništa protiv da Crna Gora i Republika Srpska naprave „razmjenu“ – Ljubinje da pripoje Crnoj Gori, a njih RS. Razlog je isti – nezadovoljstvo zbog odnosa vlasti prema njima.

„Čim padne snijeg od nas ovi iz Nikšića dignu ruke. Kao da ne pripadamo toj opštini. Bileća je ta koja šalje snjegočistač, koja nam otvara granice i zahvaljujući kojoj možemo dijete odvesti do ljekara, kupiti potrebne namirnice, biti spojeni ’sa svijetom’. Ako ovako lokalne vlasti nastave da se ponašaju prema nama, ako smatraju da im ne trebamo, onda najbolje da i mi organizujemo referendum i da se pripojimo Hercegovini“, kazao je pedesetogodišnji Novak Šapurić.

Put do Crkvica je u blokadi već desetak dana i da bi se stiglo do njih mora se ići preko Republike Srpske i Bileće, koja je prije dva dana poslala snjegočistač i očistila put koji spaja Crkvice i RS.

„Prošle zime za dva mjeseca, koliko je trajala blokada, niko iz Opštine nije zvao da pita jesmo li živi, a ne da pošalju snjegočistač da nam očiste put. Ne radi škola, i ambulanta je zatvorena, i da se neko, ne daj Bože, razboli, morali bi da idemo u Bileću. Niko od nadležnih, izgleda, ne zna gdje se Crkvice nalaze kada padne snijeg, ali zato kada treba sjeći planinu Sominu tada smo svima poznati“, kazao je Šapurić u telefonskom razgovoru „Vijestima“.

Mjesna zajednica broji oko 150 stanovnika

Kako za sebe reče, živi “sam kao vuk“ i da ne umije da skija “bio bi pravi pustinjak jer ne bi imao s kim da popriča, kome da se izjada”.

Ovako, na skije, pa do prvih komšija, da zajedno „bistre politiku“ i gledaju put neba. Kiša im je zimi najbolji saveznik, pa je zahvaljujući njoj visina snijega manja za oko 40 centimetara. Do prije nekoliko dana visina sniježnog pokrivača bila je metar.

Predsjednik MZ Crkvice Kostadin Glušac kazao je da je davno prestao da se nervira zbog nebrige lokalne vlasti prema njima. Od toga nema, kaže, nikakve koristi, tako da ih više i ne zove da pošalju snjegočistač. Jednostavno je odlučio da ih „precrta“.

Tu je, kazao je, Bileća, koja je desetak kilometara udaljena od njih, da im pritekne u pomoć. A i zadovoljni su odnosom policije, jer put koji je pročišćen nije zvaničan prelaz sa Republikom Srpskom, pa bi ih džak brašna, da im policija kažnjava zbog „ilegalnog prelaska“, koštao 315 eura.

„Navikli smo mi zimi na zaboravan, tako da sam prestao da se sjekiram, da im se obraćam za pomoć. Što će mi to kada znam rezultat. Sit sam ja njihovih neistina. Bilećani su tu, očiste nam put, a tamo, kako reče njihov predsjednik Opštine, nema nijedne kuće do koje se ne može stići. Najgore je što škola ne radi. Nastavnici su iz Nikšića, svi putuju, a i samo je dvoje djece iz Crkvica. Ostalih osam učenika su iz Crnog kuka i ostalih mjesta i dolaze autobusom. Nema puta, nema autobusa, nema đaka ni nastavnika, pa ni škola ne radi“, kazao je predsjednik MZ Crkvice.

Mjesna zajednica broji oko 150 stanovnika. Kako je kazao Glušac, dobra strana je to što imaju desetoro djece predškolskog uzrasta, “tako da će škola i kraj i dalje živjeti“. Ono što je loše je da imaju dosta nežanja, a kakvi su uslovi života plaši se da će se rijetko ko od tih momaka odlučiti da stane na „ludi kamen“. Nije, kako je rekao, zamjeriti ni njima ni djevojkama što zaobilaze Crkvice. Još samo kada bi ih snijeg zaobišao.

Galerija

Bonus video: