Druga šansa za Vladin program stručnog osposobljavanja

Diplomcima se plaća zdravstveno osiguranje, ali se ne uplaćuje doprinos za penzijsko invalidsko osiguranje
60 pregleda 2 komentar(a)
studenti, Foto: Luka Zeković
studenti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.12.2012. 13:11h

Visokoškolci bez radnog iskustava od danas do 24. decembra mogu se ponovo prijavljivati za Vladin program stručnog osposobljavanja.

Iz Vlade je saopšteno da je nakon automatskog upoređivanja ponude poslodavaca sa željenim izborom korisnika, ostalo 2.730 slobodnih mjesta za stručno usposobljavanje, koja će u drugom krugu realizacije programa biti na raspolaganju za 1.624 korisnika, kojima u prvoj fazi nije dodijeljen poslodavac, prenosi Pobjeda.

"Svim korisnicima koji su prijavljeni za program biće omogućeno stručno osposobljavanje kod poslodavaca. Korisnici kojima naknadno budu dodijeljeni poslodavci počeće stručno osposobljavanje istovremeno sa ostalim korisnicima – 15. januara”, poručeno je iz Vlade.

U prvoj fazi projekta prijavilo se 819 poslodavaca, koji su nudili 5,2 hiljade mjesta visokoškolcima. Preko Uprave za kadrove tražili su 2,8 hiljada visokoškolaca, a preko Zavoda za zapošljavanje njih 2,4 hiljade. U prvom krugu dodijeljeni su poslodavci za 2.592 diplomca.

Zakon o stručnom osposobljavanju visokoškolaca omogućava da oni bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dobiju stručno osposobljavanje u trajanju od devet mjeseci, koje će im se računati kao 12 mjeseci radnog iskustva, čime će steći uslov za polaganje stručnog ispita, osim kada je riječ o polaganju ispita za rad u sudu, državnom tužilaštvu, advokaturi, kod javnog izvršitelja ili notara.

Diplomcima se plaća zdravstveno osiguranje, ali se ne uplaćuje doprinos za penzijsko invalidsko osiguranje. Korisnici tog programa primaće naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu.

Bonus video: