Na Gorici posječeni borovi stari preko 20 godina

Radnici su, stabla, kako su navodno priznali policiji, prešegali po naređenju direktora firme koja gradi zgrade iza KIC "Budo Tomović"
277 pregleda 14 komentar(a)
Gorica, Bon ami - inženjering, Foto: Luka Zeković
Gorica, Bon ami - inženjering, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.12.2012. 16:51h

Dvojica radnika danas su prešegali pet stabala čempresa na Gorici, a u namjeri da odsijeku još desetak stabala iz drvoreda spriječila ih je policija.

Stabla čempresa, koja su se nalazila na manje od metar udaljenosti jedne od dvije zgrade investitora "Bon ami - inženjering", radnici su, kako su navodno priznali policiji, prešegali po naređenju direktora te firme Ljuba Zeca.

Zec je kazao "Vijestima" da su uklanjali stabla koja su im "smetala" i koja su oštećena od nevremena. Odgovarajući na pitanje da li za to imaju dozvolu, Zec je kazao da imaju dozvolu za investicioni projekat, kojim je navedeno "da se mora izvršiti sve što je njime zacrtano".

Zec je istakao da nijesu rušioci i da će se, ako bude trebalo, obratiti i Komunalnoj policiji.

Na Gorici živi 460 vrsta biljaka, od čega je 14 zaštićenih zakonom >>>

Firma „Bon ami - inžinjering" iza zgrade KIC „Budo Tomovic" pod Goricom, gradi dvije zgrade za višeporodično stanovanje.

Član Udruženja "Zaštita Gorice i prirode" Zoran Bojović je prvi primijetio da radnici sjeku stabla i pozvao policiju.

"Tokom šetnje čuo sam zvuk motorne testere i pošao sam da provjerim o čemu se radi. To je klasični ekocid, jer se režu borovi stari preko 20 godina. Pitali smo radnike ko im je dao dozvolu, ali su nešto promumljali i nastavili da režu. Sumnjam da im je iko dao dozvolu, jer ne znam zašto bi se odrasla stabla kidala", kazao je Bojović.

Zec tvrdi da njegova firma ulaže u zelenilo, više nego što to čine oni "što se brinu" i da će "ako su nešto i uklonili, to oplemeniti".

Opširnije u štampanom izdanju za ponedjeljak 17. decembra

Bonus video: