Uključiti sve nadležne institucije u iskorjenjivanje beskućništva

Ministar Bošković je pojasnio da Prijedlog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koji je u skupštinskoj proceduri, štiti i kategoriju beskućnika
53 pregleda 0 komentar(a)
Beskućnici Grčka, Foto: AP
Beskućnici Grčka, Foto: AP
Ažurirano: 13.12.2012. 17:59h

Problem beskućništva je kompleksan i za njegovo rješenje neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija, sa lokalnog i državnog nivoa, rekao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

On je, na sastanku sa izvršnim direktoricom Akcije za ljudska prava (HRA) Teom Gorjanc-Prelević, kazao da problem beskućnika ne treba ignorisati, i da je neophodno težiti dugoročnim rješenjima.

“Na sastanku je dogovoreno da se u cilju prevazilaženja problema, dok se u okviru Prijedloga Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti ne definišu konačni normativi, pronađe model prelaznog rješenja, koji bi bio adekvatan za smještaj beskućnika” , navodi se u saopštenju.

“Prijedlogom (Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti) su propisane usluge smještaja, između kojih je kao oblik smještaja i prihvatilište, kao i ko su mogući osnivači ovakvih oblika smještaja”

Bošković je pojasnio da Prijedlog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koji je u skupštinskoj proceduri, štiti i kategoriju beskućnika.

“Prijedlogom su propisane su usluge smještaja, između kojih je kao oblik smještaja i prihvatilište, kao i ko su mogući osnivači ovakvih oblika smještaja”, navodi se u saopštenju.

Bošković je rekao da prema važećem Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti beskućnika prepoznaje kao osobu u stanju socijalne potrebe.

On je dodao da se zaštita, u skladu sa tim aktom, može ostvariti preko nadležnog centra za socijalni rad prava iz socijalne zaštite.

“To se odnosi na materijalno obezbjeđenje porodice, njegu i pomoć drugog lica, smještaj u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu porodicu, jednokratnu pomoć i zdravstvenu zaštitu “, rekao je Bošković.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja danas je dogovorilo produživanje sporazuma o saradnji sa HRA na projektu Monitoring poštovanja ljudskih prava u institucijama zatvorenog tipa u Crnoj Gori.

Bonus video: