Zapušteno dijete izrasta u čovjeka opasnog po društvo

To je jedan od najvažnijih razloga koje je ministar pravde Duško Marković izdvojio da bi objasnio zašto je važan projekat Pravda za djecu, koji sprovodi Ministarstvo pravde
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 12:20h

Ako se dijete, koje počini krivično djelo ne bude adekvatno tretiralo vremenom će izrasti u mnogo opasnijeg čovjeka po društvo.

To je jedan od najvažnijih razloga koje je ministar pravde Duško Marković izdvojio da bi objasnio zašto je važan projekat Pravda za djecu, koji sprovodi Ministarstvo pravde u saradnji sa resorom za rad i socijalno staranje i kancelarijom UNICEF-a projekat bi trebalo da se realizuje do janura 2014.

“Reforma maloljetničkog pravosuđa je od najveće društvene važnosti, to je suštinski preduslov za stvaranje pravednog društva i drugačije atmosfere kreirane novim optimizmom koji će oslobođen, omogućiti uživanje ljudskih prava i njihovo poštovanje. Ne zaboravimo, djeca su naše sjutrašnje sudije”, rekao je Marković. On je saopštio kako je Crna Gora napredovala u reformi maloljetničkog pravosuđa ali da je neophodna adekvatna primjena zakona kako bi se poboljšao tretman djece koja su u sukobu sa zakonom.

“Projekat ima za cilj da doprinese unaprjeđenju položaja i poštovanja položaja djece koja su u sukobu sa zakonom, djece žrtava i svjedoka u postupku pred sudom i drugim organima gdje je potrebno donošenje sudske, upravne i vansudske odluke”, pojasnio je on.

Marković je naveo da je u pitanju ozbiljan i sveobuhvatan projekat, koji je obuhvatio tri komponente koje se tiču reforme politike i zakonodavnog okvira, jačanja administrativnih kapaciteta za primjenu zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku i podizanje svjijesti javnosti o maloljetničkom pravosuđu.

On je podsjetio da je krajem prošle godine usvojen Zakon o postupanju prema maloljetnicimau krivičnom postupku, koji se primjenjuje od septembra.

“Usvajanje tog zakona Crna Gora se pridružila državama koje posebnu pažnju posvećuju djeci u sukobu sa zakonom kao posebno osjetljivoj kategoriji koja zaslužuje posebnu zaštitu i tretman. Njime je napravljen značajan napredak u toj oblasti i inkoorporirao je najbolje međunatodne standarde", rekao je Marković.

Ministar rada i socijalnog stranja Predrag Bošković kazao je da je uloga sistema socijalne zaštite veoma značajna u uspostavljanju novog načina zaštite djece u sukobu sa zakonom.

On je podsjetio da je uloga Centara za djecu i mlade Ljubović, koja je jedina za rezidencijalni smještaj maloljetnika, isprepletana sa radom pravosudnih organa i policije u svim fazama postupanja prema djeci u sukobu sa zakonom. Bošković je kazao da u Ljuboviću trenutno boravi 16 maloljetnika.

Podaci kojima on raspolaže govore da je od 13 do 27. hiljada porodica u stanju socijalne potrebe. Djeca iz takvih porodica takođe spadaju u ranjive grupe kada se govori o maloljetnicima u sukobu sa zakonom.

“Iduće godine ćemo, nadam se, realizovati još dva takva centra u Beranama i Cetinju a u planu je i početak gradnje u Mojkovcu”, najavio je Bošković.

EU je dala novac na redu su stručnjaci za djecu

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da Unija cijeni posvećenost Crne Gore u oblasti zaštite djece.

“Crna Gora je već ostvarila napredak, EU je to prepoznala i zadovoljstvo nam je da podrživo vaše reforme. Novi zakon daje prednost primjeni alternativnih mjera i nadamo se da će njegova primjena smanjiti broj slučajeva koji se odnose na maloljetnike koje je potrebno slati na sud”, rekao je on.

Drobnič je kazao da će EU obezbijediti neophodnu opremu i obuku za sprovođenje Projekta, navodeći da će veliku ulogu u sprovođenju imati stručnjaci koji će biti u kontaktu sa djecom.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks kazao je da rehabilitacija maloljetnika u sukobu sa zakonom, njihovo podučavanje da preduzmu odgovornost za svoje postupke, obrazovanje i zapošljavanje mogu spriječiti njihove kriminalne radnje i pomoći im da postanu odgovorni i produktivni građani.

Galerija

Bonus video: